Economia

tantxtant

Crisi i exclusió social a la UE

Irlanda, Lituània, Letònia i Espanya són els estats
més afectats

L'Oficina d'Estadística de la Unió Europea (Eurostat) publica anualment un indicador del nivell de pobresa en cadascun dels estats membres de la UE. L'última dada d'aquest indicador és de l'any 2011. Aquest indicador expressa el percentatge de població de cada estat membre en situació de risc d'exclusió social, definit com aquella situació en què una persona es troba en alguna de les tres condicions següents: 1) situació de pobresa monetària, que és aquella en què la persona té una renda disponible anual inferior al 60% de la renda disponible mitjana de l'estat on resideix; 2) situació de privació material severa, que és aquella que es produeix quan la persona no pot satisfer un mínim de 4 despeses d'un conjunt de 9 despeses considerades bàsiques (tenir cotxe, TV en color, calefacció a la llar, rentadora i telèfon, pagar el lloguer o la hipoteca del pis i les factures dels consums d'aigua i llum, fer un mínim de tres àpats setmanals de carn o peix i poder afrontar despeses imprevistes); 3) viure en una llar amb una intensitat laboral molt baixa, que és aquella en la qual els adults en edat de treballar que formen la unitat familiar han treballat menys de 2 mesos i mig en un any.

Segons l'Eurostat, l'any 2011, un 24% de la població de la UE estava en risc d'exclusió social, xifra molt semblant a la que hi havia l'any 2007, just abans de la crisi. L'explicació de per què aquest indicador s'ha mantingut estable durant la crisi està en l'evolució inversa que ha tingut en els diferents estats membres de la UE. En els països més pobres de la UE, Bulgària i Romania, la població en risc d'exclusió social s'ha reduït en més d'un 5%. També s'ha reduït, però en un percentatge menor, en altres estats amb un nivell de vida inferior a la mitjana de la UE, com Polònia, Xipre, Eslovàquia i la República Txeca. Als països més rics de la UE i que han suportat millor la crisi, l'indicador de població en risc d'exclusió social gairebé no ha variat entre el 2007 i el 2011, com és el cas d'Alemanya, el Regne Unit, Bèlgica, França, Finlàndia, Àustria i Holanda; pel contrari, als països més colpejats per la crisi i amb economies més febles, la població en risc d'exclusió social ha augmentat considerablement, com és el cas d'Irlanda, amb un increment de 7 punts percentuals, seguida de Lituània, Letònia i Espanya, totes elles amb increments superiors al 4%, i Grècia i Itàlia, amb un increment del 2,5%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Denuncien que han d’atendre 11 persones que treballaven a més de 40 graus

Cambrils
SERVEIS

Personal de neteja i administratius, els més buscats als Serveis Locals d’Ocupació de Barcelona

Barcelona
empreses

Un tribunal dels EUA dictamina que Google viola les lleis antimonopoli

barcelona
economia

El Nikkei registra la pujada més gran des del 2008 l’endemà de la caiguda

barcelona
COMERÇ

Els comerços de Tarragona estan molt poc digitalitzats

TARRAGONA
habitatge

La compravenda d’habitatge cau un 11% al juny

barcelona
economia

Creixen un 55% els autoconsums col·lectius connectats a Endesa

girona
GIRONA

La compravenda d’habitatges a la demarcació cau un 13,3% el mes de juny

GIRONA
economia

Raimat inicia la verema amb molt bones perspectives gràcies a les temperatures del maig i juny

Raimat