Economia

EMPRESA

Introduir el salsafí gironí a Rússia a través d'un xef

El restaurant Grions de Sant Feliu de Buixalleu ha convidat durant un mes un cuiner rus perquè aprengui receptes amb aquest producte i les porti al seu país

El salsafí és el producte estrella del restaurant Grions, a Sant Feliu de Buixalleu. El seu responsable, Antoni Creus, és un dels impulsors a la comarca de la recuperació d'aquesta arrel, que fa unes quantes dècades havia quedat en desús. Segons publica l'Agència Catalana de Notícies, a través de l'empresa El Salsafí de la Selva, SL, ha creat una línia de productes que van des de licors i melmelades fins a alliolis, i ara s'han fixat com a objectiu comercialitzar-ho a Rússia. La manera escollida ha estat convidar un jove xef d'aquest país, de 23 anys, que treballa en un restaurant de prestigi a passar un mes entre fogons i intercanviar experiències amb un altre xef, en aquest cas Eudald Creus, de 21 anys, que també anirà a Rússia.

Aquest intercanvi gastronòmic entre els dos joves xefs ha de servir per “trencar fronteres” i transmetre el potencial del salsafí de la Selva arreu del món, encara molt desconegut fins i tot en terres catalanes. Els seus impulsors han apostat per Rússia com un mercat estratègic, no només perquè allà ja cuinen amb una arrel semblant, l'escurçonera, encara que és més negra, sinó perquè és un turisme que va en augment aquí a Catalunya i perquè la seva cuina, segons Antoni Creus, també busca la modernitat i els sabors nous.

El xef escollit per participar en l'experiència és una jove promesa de la cuina. Es diu Mikhail Tatarinov i amb només 23 anys –en fa cinc que treballa com a cuiner– ja és cap de cuina en un prestigiós restaurant d'Ekaterinburg, a l'est de Rússia, de nom Stern. Per sota seu té 13 cuiners més i només el mana el xef executiu. “És molt seriós a la cuina i sap tractar el producte; la seva gran virtut és la versatilitat, és capaç de crear un plat de zero, ja sigui de pastisseria, carn, peix o salses”, va explicar Eudald Creus, que està encantat amb el seu company de fogons.

La primera setmana de l'intercanvi va servir per conèixer-se i veure les tècniques que tenien. “Vam començar amb receptes clàssiques catalanes perquè tingués la base i ara ja hem anat fent connexions i creant diferents plats junts”, va assegurar Creus, que té 21 anys i actualment està estudiant el grau superior de direcció de cuina a l'Escola d'Hostaleria de Girona. Reconeix que l'idioma és un handicap, ja que per comunicar-se han de parlar en anglès, però, segons Creus, ja han trobat la manera d'entendre's, perquè “a la cuina no hi ha idiomes i és igual a tot al món”.

LA FRASE

A través de l'empresa El Salsafí de la Selva hem fet una línia de productes que portarem a Rússia
Antoni Creus
CUINER I PROPIETARI DEL RESTAURANT DE GRIONS

27 anys recuperant aquesta arrel

Fa 27 anys que Antoni Creus va impulsar la recuperació d'aquesta arrel a la comarca a partir de la llavor del salsafí salvatge. Des de llavors, han aconseguit importants fites, com ara introduir-la de nou als menús dels restaurants de la Selva –s'ha creat la Ruta del Salsafí– o crear una línia variada de productes des de l'empresa El Salsafí de la Selva, SL que inclou melmelades, alliolis, licors i salses. Actualment, produeixen uns 6.500 quilos de salsafins a l'any i la idea és poder fer un pas com a producte ecològic i entrar a països com ara Itàlia i Alemanya, on ja s'han fet contactes. A escala nacional, també es troba en botigues de Barcelona. Parteixen de la base que no volen expandir-se massivament, sinó que volen arribar només a aquells llocs especialitzats que creguin en el producte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.