Economia

tantxtant

La caiguda de vendes al comerç

L'oficina d'estadística de la Unió Europea (Eurostat) publica mensualment l'índex de comerç al detall (ICD) de cadascun dels estats membres de la UE. L'ICD té com a objectiu conèixer l'evolució de les vendes en el sector del comerç al detall i és un bon indicador per saber quin és el comportament del consum de les famílies de cada país. L'ICD recopila les dades sobre vendes de comerç al detall en grans superfícies, en cadenes de distribució i en comerços que només tenen un únic establiment. En el cas de l'Estat espanyol, l'ICD el calcula l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i la informació es recull d'una mostra de 12.500 empreses, de les quals s'obtenen dades de les vendes brutes mensuals referides a l'últim dia de cada mes. Les vendes brutes es mesuren com el total facturat per l'empresa en concepte de productes venuts, amb l'IVA inclòs.

La darrera dada publicada de l'ICD és la del mes de juny de 2013, i, en comparació amb el juny de 2012, les vendes d'aliments i begudes al conjunt de la UE van caure un 1,2%, mentre que les vendes de productes no alimentaris van augmentar un 1,2%. Cal assenyalar que el major descens en les vendes del comerç al detall es va produir a l'Estat espanyol, amb una caiguda del 6,9%, seguit d'Eslovènia, amb un 3,6%, i de Romania, amb un 3,1%. Segons les dades de l'INE, el juny del 2013 l'ICD va disminuir a Catalunya un 4,4% respecte al mateix mes de l'any anterior. Per productes, tant l'alimentació com la resta de productes van registrar decrements del 4,5% i el 4,3% respectivament. Aquestes dades indiquen que tant el consum de les famílies catalanes com el de les espanyoles continua reduint-se a un ritme molt superior al de la resta de la UE, cosa que no convida a ser gaire optimistes respecte al final de la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.