Economia

AGRICULTURA

La verema s'ha endarrerit però es preveu un vi de més qualitat

Els cellers que pertanyen a la DO Empordà preveuen recuperar els nivells de producció de fa dos anys

La maduració del raïm és més lenta i farà un vi més aromàtic

La verema a les comarques gironines, que habitualment comença a mitjan agost, aquest any s'ha endarrerit entre deu i quinze dies. Això no preocupa els productors, perquè aquest any el raïm ve més bo “perquè hi ha hagut tramuntana” i, “si no hi ha res que ho faci canviar”, es recuperaran els nivells de producció de fa dos anys. A més, com que la maduració del raïm ha sigut més lenta, es preveuen vins més aromàtics.

La DO Empordà, que aplega una cinquantena de cellers, preveu recuperar aquesta anyada un 25% de la producció que va perdre l'any passat a conseqüència de les calorades, les pedregades de la primavera i el gran incendi que hi va haver a l'Empordà a finals de juliol i que va afectar una part de les vinyes.

L'any passat, els cellers que aplega la Denominació d'Origen Empordà van collir 8.245.000 quilos de raïm, dels quals 7.992.260 es van destinar a elaborar vi amb l'etiqueta de la DO gironina. La resta, van anar a parar a vi de taula o bé a d'altres DO.

Un celler jove

Les bones perspectives per aquesta anyada ja es reflecteixen en els càlculs que a priori fan alguns cellers de la demarcació. Un exemple és el d'AV Bodeguers, un petit celler de Vilamaniscle que s'ha especialitzat en “vins de qualitat”. El responsable del celler, Carles Alcàcer, assegura que aquest ha sigut un any molt favorable per al raïm perquè no hi ha hagut calor extrema com els últims anys i per tant la maduració del raïm ha sigut més lenta, no s'ha deshidratat i el raïm és més sencer. I tot i que Alcàcer assegura que patiran fins a l'últim moment per por que hi hagi alguna pedregada que afecti la producció, s'espera que aquest any es pugui recollir més raïm que l'any passat. AV Bodeguers és un celler jove –la primera anyada va sortir del 2007– que té una producció de setze mil ampolles i cinc vins. La venda és bàsicament a comarques gironines i a Barcelona, i una petita part es destina a l'exportació –Xina, Suïssa i Alemanya–. Aquest any pretenen incrementar les vendes a Alemanya.

Cinquanta mil ampolles

Bonfill Arché, del celler Arché Pagès de Capmany, sol començar la verema a principi de setembre però aquest any no preveu poder-ho fer fins a mitjan setembre. Està convençut que serà una bona anyada i que és molt interessant que la maduració del raïm hagi sigut més lenta perquè “farà un vi més aromàtic i més vistós”. Arché Pagès és un celler familiar que elabora unes cinquanta mil ampolles, de les quals un vint per cent són per a exportació. El mercat natural d'Arché Pagès és Girona i Catalunya, però també ven a diversos països europeus i als Estats Units. Aquest any treu al mercat un vi nou que es diu Ull de serp, un monovarietal de garnatxa negra, i aviat inaugurarà “un espai de degustació de vins al mig de les vinyes”.

Segons ha publicat ACN, el celler Roig Parals, de Mollet de Peralada, té catorze hectàrees de vinya amb varietats com ara macabeu, moscat, garnatxa, carinyena, cabernet sauvignon i merlot. La majoria de les parcel·les tenen entre seixanta i vuitanta anys. La responsable del celler, Mariona Parals, diu que començaran la verema a finals d'agost. Preveu produir unes cinquanta mil ampolles; una meitat es vendrà a Catalunya i l'altra s'exportarà a països com ara Suïssa, Alemanya i els Estats Units, i ara es volen obrir a Àsia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.