Agricultura
Garriguella, un referent vinícola a l'Alt Empordà
50 anys de La Cooperativa
La constitució de l'empresa de Garriguella es va complicar pel retard en la concessió de crèdits i la divisió dels propietaris de vinyes
La cooperativa utilitza noves tecnologies per mantenir la qualitat dels vins
La Cooperativa Agrícola de Garriguella, una de les cooperatives vinícoles amb més tradició de la DO Empordà, commemorarà el seu 50è aniversari aquesta tardor. El 19 d'octubre, tindrà lloc una gran celebració amb activitats orientades a tot el públic per elogiar “la feina ben feta i l'estima a la terra” que l'empresa ha demostrat al llarg dels anys. La cooperativa va ser fundada el 1963 per viticultors de Garriguella amb el somni de crear un celler elaborador de vins; un somni que es va complir quan, el 1975, el Ministeri d'Agricultura va aprovar la DO Empordà. Mig segle després, la cooperativa de Garriguella ha crescut molt i, a part de dedicar-se a l'elaboració i la venda de vins, té una branca enoturística oferint serveis d'agrobotiga i de degustació i menjars a base de productes de la zona, acompanyats d'oli d'oliva i vins amb DO Empordà.
Actualment, la Cooperativa Agrícola de Garriguella està formada per 63 socis i té 224 hectàrees, de les quals un 70% superen els 50 anys. Aquesta extensió de vinya representa una de les majors de l'Empordà i suposa una producció d'aproximadament 1,2 milions de quilos de raïm que generen uns 800.00 litres de vi a l'any. La cooperativa aposta cada vegada més per la internacionalització del seu producte. És per això que destina un 13% de la producció total a l'exportació, principalment als EUA i països del nord i l'est d'Europa com ara Noruega, Alemanya, Lituània o la República Txeca. Malgrat la bona situació que l'empresa viu avui en dia, el procés de constitució de la cooperativa no va ser fàcil. El negoci va néixer en un moment d'auge del cooperativisme vitivinícola, però, a diferència d'altres pobles, a Garriguella el projecte només era compartit per una tercera part dels propietaris i arrendataris de vinyes. Aquesta divisió, sumada al retard en la concessió de crèdits per part del banc, va dificultar molt la constitució de l'empresa. Finalment, el 21 de maig del 1963, el Ministeri de Treball va aprovar els estatuts i Emili Roqueta es va convertir en el primer president del projecte.
Des d'aleshores, la Cooperativa Agrícola de Garriguella ha experimentat una evolució. Ha passat de celler tradicional, on tot el vi que s'elaborava es venia a doll, a esdevenir un celler innovador, on es combina la venta a doll amb la de vi embotellat. L'empresa ha incorporat progressivament noves tecnologies per fer un seguiment més acurat de l'elaboració del vi i ha instal·lat nous sistemes de selecció de raïm per “seguir afavorint la qualitat per sobre de tot”.
De les nombroses transformacions que ha patit la cooperativa, una de les més importants és la creació d'una sala subterrània de criança equipada amb bótes de roure per a la conservació i l'envelliment del vi de forma natural. D'altra banda, també cal esmentar la construcció d'un magatzem que incorpora una central fotovoltaica i que, per tant, genera electricitat de forma neta i respectuosa amb el medi ambient.
La Festa de la Verema del 2013, que tindrà lloc el cap de setmana del 31 d'agost a l'1 de setembre, estarà dedicada a la cooperativa per commemorar el seu cinquantenari. El periodista Josep Playà serà el pregoner de la festa, que inclourà la visita als cellers del poble amb una degustació, així com la tradicional premsada del nou most.