La Cooperativa de Garriguella amplia la gamma alta de vins
La cooperativa vitivinícola, que té una de les extensions de vinya més grans de l'Empordà, celebra enguany els cinquanta anys de la seva fundació
Tots els socis són de Garriguella
i la mitjana d'edat és alta
La Cooperativa Agrícola de Garriguella, una de les cooperatives vitivinícoles amb més tradició de la DO Empordà, arriba al cinquantè aniversari fent una aposta pels vins de gamma més alta. Així, han creat el Moscatell d'Empordà, elaborat a base de la varietat de raïm moscatell d'Alexandria de la verema del 2012, i han ampliat la gamma Gerisena –antic nom de Garriguella–. En aquest darrer cas, han presentat el negre Selecció 2012 –que du l'etiqueta del cinquantè aniversari– i l'Essència Gerisena –de raïm muscat i pensat per acompanyar productes com foies–. Aquests dos darrers vins s'afegeixen, per exemple, al dolç de Gerisena, un vi dolç de postres que fa uns quants anys que el celler ja va presentar i que enguany ha estat qualificat en la guia Peñín amb 90 punts –d'un màxim de 100–. De cara a aquest any, l'enòloga de la cooperativa de Garriguella Natàlia Duran ja treballa en la creació d'un vi escumós, un blanc de garnatxa blanca fermentat en bóta –una varietat típica de l'Empordà– i un rosat pàl·lid semblant als vins de la Provença. La cooperativa, segons explica Duran, és molt respectuosa amb el medi ambient, i per això utilitza productes tant a la vinya com al taller considerats amb relació a la viticultura ecològica. Així, es fa servir neu carbònica, oxigen per a fermentacions i una selecció acurada de les vinyes, ja sigui per qüestions sanitàries o organolèptiques. “Donem l'ordre de qui pot i quan es pot collir; per tant, decidim què entra i quan entra”, insisteix Duran.
A aquesta aposta per la qualitat mantenint un preu tan ajustat com sigui possible, s'hi afegeix d'uns anys ençà l'esforç per modernitzar la imatge de la cooperativa i la transformació d'un celler tradicional a un celler innovador, incorporant-hi noves tecnologies. Un exemple, el format bag-in-box, les capses que es van implantar fa cinc anys, que conserven molt bé el vi i que tenen molt d'èxit entre els clients.
Gran extensió.
Els darrers anys, les exportacions han augmentat un 13%, amb mercats als EUA, Holanda, Polònia, la República Txeca, Dinamarca, Lituània, Bèlgica, Alemanya i Noruega. El client francès és també un habitual a l'agrobotiga, que es va ampliar el 2007. Durant tot l'any, ciutadans de l'altra banda dels Pirineus es desplacen fins a la cooperativa de Garriguella a la recerca dels vins o els diversos productes que s'hi ofereixen, molts dels quals són de proximitat. Entre aquests, destaca el mateix oli de la DO.
Most.
Enoturisme.
A partir de la celebració del cinquantè aniversari de la cooperativa, el 19 d'octubre –dia en què hi ha previstes activitats adreçades a tots els públics–, es preveu la realització de tallers familiars, tastos i sopars de maridatge –el celler disposa d'una sala a la part superior que, a més, es lloga al públic– i, fins i tot, visites teatralitzades.
A part, es crearà la promoció 50/50, que consisteix que durant un any, tots els diumenges, el que es converteixi en el client número 50 rebrà de regal un sopar de maridatge de vins per a dues persones.