Empreses

La Cooperativa de Garriguella amplia la gamma alta de vins

La cooperativa vitivinícola, que té una de les extensions de vinya més grans de l'Empordà, celebra enguany els cinquanta anys de la seva fundació

Tots els socis són de Garriguella
i la mitjana d'edat és alta

La Cooperativa Agrícola de Garriguella, una de les cooperatives vitivinícoles amb més tradició de la DO Empordà, arriba al cinquantè aniversari fent una aposta pels vins de gamma més alta. Així, han creat el Moscatell d'Empordà, elaborat a base de la varietat de raïm moscatell d'Alexandria de la verema del 2012, i han ampliat la gamma Gerisena –antic nom de Garriguella–. En aquest darrer cas, han presentat el negre Selecció 2012 –que du l'etiqueta del cinquantè aniversari– i l'Essència Gerisena –de raïm muscat i pensat per acompanyar productes com foies–. Aquests dos darrers vins s'afegeixen, per exemple, al dolç de Gerisena, un vi dolç de postres que fa uns quants anys que el celler ja va presentar i que enguany ha estat qualificat en la guia Peñín amb 90 punts –d'un màxim de 100–. De cara a aquest any, l'enòloga de la cooperativa de Garriguella Natàlia Duran ja treballa en la creació d'un vi escumós, un blanc de garnatxa blanca fermentat en bóta –una varietat típica de l'Empordà– i un rosat pàl·lid semblant als vins de la Provença. La cooperativa, segons explica Duran, és molt respectuosa amb el medi ambient, i per això utilitza productes tant a la vinya com al taller considerats amb relació a la viticultura ecològica. Així, es fa servir neu carbònica, oxigen per a fermentacions i una selecció acurada de les vinyes, ja sigui per qüestions sanitàries o organolèptiques. “Donem l'ordre de qui pot i quan es pot collir; per tant, decidim què entra i quan entra”, insisteix Duran.

A aquesta aposta per la qualitat mantenint un preu tan ajustat com sigui possible, s'hi afegeix d'uns anys ençà l'esforç per modernitzar la imatge de la cooperativa i la transformació d'un celler tradicional a un celler innovador, incorporant-hi noves tecnologies. Un exemple, el format bag-in-box, les capses que es van implantar fa cinc anys, que conserven molt bé el vi i que tenen molt d'èxit entre els clients.

Gran extensió.

La cooperativa té unes 224 hectàrees de vinya –una de les més extenses de l'Empordà–, de les quals un 70% superen els cinquanta anys. Entre les seves varietats de raïm destaquen la garnatxa roja, la garnatxa negra, el samsó, el merlot i el sirà, i les varietats blanques de lledoner, macabeu i moscatell. En total, una producció anual aproximada d'1.200.000 quilograms de raïm, i una elaboració d'uns 800.000 litres de vi a l'any. La meitat de la producció –explica el president de la cooperativa, Guillem Peralba– es ven al mateix celler i la resta es distribueix.

Els darrers anys, les exportacions han augmentat un 13%, amb mercats als EUA, Holanda, Polònia, la República Txeca, Dinamarca, Lituània, Bèlgica, Alemanya i Noruega. El client francès és també un habitual a l'agrobotiga, que es va ampliar el 2007. Durant tot l'any, ciutadans de l'altra banda dels Pirineus es desplacen fins a la cooperativa de Garriguella a la recerca dels vins o els diversos productes que s'hi ofereixen, molts dels quals són de proximitat. Entre aquests, destaca el mateix oli de la DO.

Most.

Com a particularitat, a partir del 10 de setembre, es preveu que el celler posi a disposició dels clients el most, que només es pot aconseguir durant la campanya de la verema i que tot just ha començat.

Enoturisme.

Paral·lelament a la consolidació del celler, la cooperativa ha anat impulsant els darrers anys la branca enoturística. Existeixen paquets turístics que permeten als clients visitar les vinyes i el celler, fer tastets i, fins i tot, àpats.A més, forma part del Club de Producte de la Ruta del Vi de l'Empordà, un projecte impulsat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona en què participen diferents ens, com ara el Consell Regulador de la DO Empordà, i que vol potenciar els recursos i serveis turístics de la zona vitivinícola de l'Empordà.

A partir de la celebració del cinquantè aniversari de la cooperativa, el 19 d'octubre –dia en què hi ha previstes activitats adreçades a tots els públics–, es preveu la realització de tallers familiars, tastos i sopars de maridatge –el celler disposa d'una sala a la part superior que, a més, es lloga al públic– i, fins i tot, visites teatralitzades.

A part, es crearà la promoció 50/50, que consisteix que durant un any, tots els diumenges, el que es converteixi en el client número 50 rebrà de regal un sopar de maridatge de vins per a dues persones.

La cooperativa celebra aquest 19 d'octubre el seu cinquantè aniversari. Per aquell dia, té previst portar a terme un seguit d'activitats pensades per a totes les edats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.