Les noves pensions restaran un 28% de poder adquisitiu
Els sindicats estimen que la fórmula de revaloració proposada pel govern espanyol tindrà un dur impacte en els pròxims quinze anys
Caldrien set anys de PIB expansiu per compensar la pèrdua d'un sol any de recessió
Els sindicats estimen que el nou algoritme que el govern espanyol pretén aplicar per revalorar les pensions, desmarcant-les de la tradicional actualització amb l'IPC, podria suposar una greu pèrdua de poder adquisitiu per als perceptors d'aquestes prestacions que oscil·laria entre un 14,8% i un 28,3% en els pròxims quinze anys.
Aquesta dada crítica i d'altres van ser aportades pels sindicats després de l'aprovació, ahir, per part del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, de l'avantprojecte de la reforma de les pensions. Una de les claus de la reforma, que recull el gros de les propostes del comitè d'experts que la va analitzar, serà la irrupció en el càlcul de l'anomenat “factor de sostenibilitat” a partir del 2019, a més de l'aplicació immediata d'un nou índex a partir de l'any vinent.
Tot i que la ministra Fátima Báñez, que ahir va presentar l'avantprojecte, es va declarar disposada a escoltar les propostes dels agents socials per buscar el màxim consens, Carlos Bravo, secretari confederal de protecció social de CCOO, i la seva homòloga de la UGT, Carmen López, van demanar la retirada de l'avantprojecte després d'una reunió, ahir, amb el secretari d'estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos.
Dues velocitats
En resum, la reforma preveu referenciar les pensions ja l'any vinent a una taxa que s'obtindrà combinant la inflació amb els ingressos i les despeses del sistema i tindrà un sostre i un mínim. De cara al 2019, a més, entrarà en vigor l'anomenat factor de sostenibilitat, que també té en compte la demografia i intenta ajustar la quantia de les pensions a la seva supervivència.
Els sindicats no van estalviar crítiques a l'avantprojecte, que ara quedarà en espera del dictamen del Consell Econòmic i Social (CES). Segons els representants laborals, el ministeri vol “modificar les regles” i aplicar un índex massa susceptible de marcar errors, basat en una fórmula matemàtica obtinguda amb “projeccions, estimacions i previsions”, que, a més, es faran a molt llarg termini.
La UGT, per exemple, denunciava que “en el cas que els preus pugessin un 2% de mitjana, per cada any de recessió es perdria un 1,75% de poder adquisitiu”. En canvi, els anys d'expansió econòmica només se'n recuperaria un 0,25%, per la qual cosa caldrien set anys per recuperar el que s'ha perdut.
Oposició i alternatives a un algoritme complicat
El nou índex de revaloració de les pensions tindrà en compte la inflació i molts més factors, entre els quals, els ingressos i les despeses anuals del sistema i també els dèficits o superàvits de la Seguretat Social, calculats al llarg d'onze anys, per intentar evitar viratges sobtats. Els límits màxims i mínims també estaran fixats: per sota, un 0,25%; com a sostre, l'IPC més un 0,25%.
Propostes sindicals
Entre les alternatives dels sindicats hi ha la de CCOO, que consisteix en un increment temporal dels tipus de cotització per contingències comunes i l'increment gradual de la base màxima de cotització, entre d'altres.
CiU, en contra
CiU es va erigir ahir en oposició frontal a aquest avantprojecte, ja que considera que no recull propostes que protegeixin els pensionistes de l'increment dels preus. En una nota que avançava la impossibilitat d'acord amb el govern espanyol, el portaveu en matèria de Treball de CiU, Carles Campuzano, opinava que el text no garanteix el manteniment del poder adquisitiu dels pensionistes a mitjà i a llarg termini i els porta a “l'avantsala de la pobresa”.