Economia

L'FMI alerta que l'apagada als EUA danya l'economia global

Lagarde apressa Washington a apujar el sostre del deute per evitar “danys seriosos”

El Tresor nord-americà adverteix que amb el bloqueig els mercats de crèdit es podrien congelar i el dòlar podria caure en picat

La primera reunió entre el president dels Estats Units, Barack Obama, i els líders del Congrés no va servir per trencar l'atzucac en què està immers el país, i és així com l'apagada governamental parcial no albira la fi. Davant el bloqueig polític, la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, va estirar ahir les orelles als congressistes nord-americans, als quals va recordar que la situació danya “molt seriosament” l'economia global.

“El tancament governamental ja és prou dolent, però el fracàs en elevar el sostre del deute pot ser encara pitjor”, va afirmar Lagarde, en un discurs que va servir de prèvia a la reunió de tardor de l'FMI. “Per tant, és una missió crítica resoldre aquest bloqueig com abans millor”, hi va afegir la directora gerent de l'ens. El 17 d'octubre s'acaba el termini per apujar el sostre del deute nord-americà, que és de 16,7 bilions de dòlars (12,2 bilions d'euros). Les negociacions pel deute estan en punt mort enmig de l'apagada governamental, i Lagarde, conscient que si els EUA no poden pagar els seus creditors acabaran provocant un efecte dominó en l'economia global, va apressar el Congrés a augmentar el sostre.

De fet, les crides a posar fi al bloqueig arriben també des de dins. El departament del Tresor va publicar un informe en què alerta de les greus conseqüències que tindria no apujar el sostre del deute. Segons el departament, el bloqueig minvarà la confiança dels consumidors i els negocis, incrementarà la volatilitat dels mercats de valors, danyarà la riquesa de les llars i augmentarà els interessos en hipoteques i en préstecs corporatius. El departament del Tresor ha elaborat l'informe basant-se en les conseqüències de l'agre debat polític sobre el sostre del deute de mitjan 2011, quan l'atzucac va acabar provocant que les agències de ràting degradessin el deute nord-americà per primer cop.

“La suspensió de pagaments no tindria precedents i té el potencial de ser catastròfica”, alerta el Tresor dels EUA. “Els mercats de crèdit es podrien congelar, el valor del dòlar podria caure en picat i els interessos es podrien disparar, el ressò seria global i la recessió podria ser pitjor que el 2008”, s'alerta en l'informe.

LA XIFRA

22.000
milions d'euros
en metàl·lic té a la seva disposició el Tresor nord-americà abans no hagi de suspendre pagaments.

Boehner no permetrà la suspensió

El president de la Cambra de Representants dels EUA, el republicà John Boehner, es troba entre l'espasa i la paret. Per uns, si permet la votació per posar fi al tancament parcial farà un favor al bàndol demòcrata; per uns altres, si no la permet, seguirà el joc a la facció més conservadora del Partit Republicà. Ara, i atesos els riscos a què fa front l'economia dels EUA, Boehner sembla predisposat a permetre una votació a mà alçada per evitar la suspensió de pagaments, segons assessors republicans. El president de la cambra baixa trencaria la norma interna no escrita de no portar a votació lleis que no tenen el vot de la majoria republicana. Barack Obama es va mofar del Tea Party en citar un congressista que va afirmar: “Hem d'assolir alguna cosa pel tancament, encara que no tinc ni idea de què.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.