Economia

Les claus

Pendents de Madrid

La situació de les famílies del bloc ocupat per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca(PAH) a Salt des de fa gairebé set mesos està ara mateix pendent de Madrid per les dues vies obertes als jutjats: d'una banda, per la resposta que l'Estat ha d'enviar d'aquí a pocs dies a Estrasburg sobre com s'assegurarà el dret a l'habitatge dels afectats i, de l'altra, pel recurs d'empara presentat al Tribunal Constitucional en contra del desallotjament ordenat per l'Audiència de Girona i del qual encara no s'ha obtingut cap resposta.

Papers a Estrasburg

El govern espanyol, a través de l'advocacia de l'Estat, té fins dijous que ve, dia 24, per enviar tota la documentació que cregui convenient al Tribunal Europeu de Drets Humans. La PAH està pendent de veure què acredita i què fa el govern espanyol.

Tot i que les competències d'habitatge estan transferides a les comunitats autònomes, la Generalitat deixa clar que la legislació hipotecària és cosa de l'Estat i es recorda que el Parlament català va demanar que es reformés el juliol del 2012. A més, l'interlocutor amb Estrasburg és l'advocacia de l'Estat. “Si l'Estat ens demana informació, els explicarem la tramitació del que hem fet, i si ens diu que garantir el dret a l'habitatge a les famílies és cosa nostra, els direm els recursos que tenim”, afirma el secretari d'Habitatge, Carles Sala. L'Agència Catalana de l'Habitatge ha detectat que set o vuit casos de les famílies del bloc són “objectivament susceptibles” d'accedir a la Mesa d'Emergències d'Habitatge de la Generalitat. El govern estatal també té un fons social d'habitatges.

Esperant el TC

Tot i que ha estat Europa qui ha aturat momentàniament el desallotjament, el tràmit judicial a l'Estat espanyol no ha acabat. Després que l'Audiència de Girona va donar llum verd al desallotjament –per “ocupació il·lícita de bé immoble”–, i va revocar així la decisió del jutjat d'instrucció número 3 de Girona que l'havia abans desautoritzat, l'advocat de la PAH a Girona, Benet Salellas, va presentar un recurs d'empara al Constitucional, que encara no s'ha pronunciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.