Emprenedoria
La posada en marxa de projectes
Incubadora amb èxit de supervivència
Finalitza l'estada de tres anys de les primeres empreses que es van instal·lar al viver del Tecnocampus de Mataró, per on han passat 45 companyies, de les quals n'han tancat 7
El parc tecnològic els ofereix serveis logístics, però també l'assessorament de mentors o la recerca de finançament a través de fòrums d'inversió
En plena efervescència mediàtica sobre l'emprenedoria, en què si no et muntes una empresa no ets ningú, pot donar ànims saber que hi ha un munt d'iniciatives empresarials que tiren endavant. És el cas de la majoria de projectes que han començat a caminar a la incubadora del parc tecnològic del Tecnocampus a Mataró. Segons les xifres els darrers tres anys, s'hi han instal·lat fins a 45 companyies, de les quals només 7 s'han vist obligades a tancar. La cap de serveis empresarials del Tecnocampus, Luz Fernández, parla d'un “índex de supervivència” del 85%, que, segons diu, demostra que s'ha fet bona feina, començant per la selecció prèvia dels projectes i continuant pel suport que reben al llarg d'aquests tres anys.
A finals d'octubre, s'esgota el contracte amb les cinc pioneres a instal·lar-se a l'edifici. Entre elles, la joia de la corona és la plataforma de micromecenatge Verkami, que va néixer i créixer a la incubadora i que ja és a punt de traslladar-se a un altre espai del mateix edifici. També li toca fer el relleu a la companyia de videojocs Dolores Entertainment. D'altres, com ara Cliensol, Sandir i De Trinca, ja ho van fer perquè l'activitat ho requeria, per obrir nous mercats o per manca d'espai.
Tots ells valoren positivament l'estada, que els ha permès arrencar el negoci en uns moments complicats. A més dels serveis logístics, sobretot valoren la relació que els ha portat fins i tot a compartir projectes. És el cas de Dolores Entertainment: el seu fundador, Dani Navarro, ha col·laborat amb Verkami per fer un producte i ha rebut l'ajut d'una altra empresa veïna, Consulting, per millorar el seus dots comercials.
Els emprenedors treballen en petits mòduls, d'entre 20 i 30 metres quadrats, que estan separats amb vidre per facilitar la interconnexió entre ells. També tenen espais comuns, com ara les sales de reunió o de treball. Altres serveis són les trobades que s'organitzen amb els mentors, que assessoren els nous empresaris. Entre aquests experts, hi ha professionals ja retirats que aporten la seva experiència. “Aquí, dins les empreses no senten a parlar tant de crisi com al carrer. Hi ha un vitalisme per parlar de projectes nous i això retroalimenta els uns i els altres”, apunta la responsable de la incubadora.
Buscar inversors
Aconseguir finançament és complicat i es pot convertir en un maldecap a l'hora d'arrencar un negoci. Des del Tecnocampus s'organitzen dos cops a l'any fòrums d'inversió –el proper serà el 29 d'octubre. S'hi acostumen a presentar una vintena de projectes, tant de dins com de fora del parc, però només uns quants aconseguiran el finançament en un moment en què costa trobar inversors privats. Participen d'aquests fòrums la Cecot i Banc (Business Angel Network Catalunya). La internacionalització dels mercats és l'altre punt fort que es vol potenciar. “Ara ja neixen en aquest món global i aviat s'obren a nous mercats”, explica Fernández, que posa d'exemple empreses com ara Codetickets, que s'obre camí en el mercat sud-americà. Des del parc de Mataró, s'han signat acords amb altres parcs tecnològics, un al sud de l'Estat francès i l'altre a Florida, per facilitar l'intercanvi d'empreses. Així, les companyies poden fer prospeccions dels mercats abans de decidir-se a exportar.
Candidats a l'espera
El relleu dels que marxen de la incubadora està assegurat. Actualment, hi ha tres projectes que esperen ser seleccionats per ocupar algun dels espais que s'alliberen. Un d'aquests és una altra companyia holandesa. “Tenim professionals estrangers que viuen al Maresme i han decidit muntar l'empresa aquí, i això ens enriqueix l'entorn pel que fa a contactes internacionals”, explica Fernández.
Una bona captació de projectes per omplir els 27 espais –entre oficines, locals oberts i sales de cotreball– arriba a través dels premis Creatic, que aquest any celebren la dotzena edició. Els guanyadors reben el premi en metàl·lic i estan obligats a instal·lar-se a la incubadora, amb una bonificació del lloguer el primer any. Entre les iniciatives més valorades, hi ha els projectes tecnològics i també els que tenen relació amb la salut, ja que aquests són estudis que s'imparteixen en el centre universitari que també hi ha al Tecnocampus.
“La interacció val molt la pena”
Sandra Iruela va crear la seva empresa de fragàncies i va ser de les primeres a instal·lar-se a la incubadora del Tecnocampus. Assegura que si tornés a començar el negoci des de zero repetiria.
Ja hi té clients?
“Anar associat al parc ajuda”
La plataforma Verkami neix impulsada pel mataroní Joan Salas i els seus fills Adrià i Jonàs. L'empresa ha crescut de pressa en un sector que era desconegut com és el micromecenatge, la recerca de mecenes per tirar endavant projectes.
“No estàs sol i tot et funciona”
De Trinca neix a través d'aquests joves emprenedors, Ivan Ramírez i Salvador Fàbregas, que tenen la idea de muntar una plataforma de comerç electrònic que posi en contacte els seus clients, que són els comerciants, amb el comprador final.