Comerç
Fornells reclama al govern poder tenir grans comerços
L'Ajuntament i els empresaris impulsors del polígon reclamen canvis en la llei comercial perquè s'hi puguin instal·lar superfícies comercials
Es demanarà als partits que defensin el canvi al Parlament
L'Ajuntament de Fornells de la Selva i els empresaris impulsors del polígon Pla de la Seva del municipi fan front comú perquè la Generalitat de Catalunya permeti la implantació al municipi de grans superfícies comercials.
Els vint-i-cinc empresaris que van impulsar el polígon industrial van invertir-hi uns 23 milions d'euros, i la normativa actual de Catalunya impedeix que les activitats que requereixen grans superfícies puguin implantar-se en aquesta zona industrial. El gerent del polígon Pla de la Seva, Jesús Bohigas, és concloent en el seu objectiu perquè el govern “no exclogui la possibilitat que qualsevol negoci pugui implantar-se en aquest polígon de Fornells”. L'execució de la zona industrial, d'uns 633.000 metres quadrats, va quedar totalment completada ara fa dos anys, i Bohigas certifica que “grans empreses de sectors com ara el de l'alimentació o el de la ferreteria s'han interessat pels terrenys, però no s'ha pogut tirar endavant cap projecte perquè no ho permet la llei”.
El polígon té encara un 90% de superfície lliure per ocupar, ja que amb l'actual normativa la grandària màxima dels negocis que s'hi poden implantar és de 800 metres quadrats.
Gestions del consistori
Les gestions dels empresaris i del mateix consistori es remunten a fa un parell d'anys, quan amb la tramitació de la llei òmnibus ja es van fer tràmits i actuacions perquè es tingués en compte tota l'àrea urbana de la rodalia de Girona per permetre-hi la implantació de grans superfícies.
L'alcalde de Fornells de la Selva, Mateu Parera-Nieto, admet que és un tema important per al municipi, com ho demostra que s'hagi reunit amb el director general de Comerç, Josep Maria Recasens. També es va aprofitar la visita del president Artur Mas el mes de març per traslladar-li la petició i s'ha lliurat el document al conseller Felip Puig.
Segons considera Parera-Nieto: “Cal trobar l'encaix perquè els catorze municipis de l'àrea metropolitana puguem ser seu de grans superfícies, en virtut del pla director de l'àrea urbana i de trama urbana continuada que hi tenim.” El debat ha tornat a sorgir ara per la disposició addicional quinzena que es tramita al Parlament i que ja preveu que a Vilablareix i Salt s'hi puguin instal·lar grans superfícies. L'alcalde entén que aquest pas “obre una escletxa perquè allò que urbanísticament ja es preveu també ho inclogui la llei d'equipaments comercials”. Dijous que ve, el consistori aprovarà un acord de ple i es farà arribar a municipis veïns perquè s'hi sumin, i també als grups polítics perquè defensin l'esmena al Parlament.
LES XIFRES
LA FRASE
La lluita d'Ikea, en el rerefons dels canvis de la llei
L'interès de la multinacional sueca Ikea per obrir els pròxims anys un dels seus centres comercials a les comarques gironines va fer que comencés, en el seu dia, una cursa de diversos municipis per intentar atraure la inversió i la implantació d'aquesta popular marca de mobles. Salt, Vilablareix, Girona, Sant Gregori i Fornells eren algunes de les alternatives que tenia Ikea sobre la taula. En alguns casos, va ser la companyia la que s'havia interessat per alguns terrenys i, en d'altres, els municipis van contactar-hi per oferir-li possibles terrenys. Cal tenir present que Ikea demana uns 100.000 m². El canvi que es preveu per a Salt i Vilablareix aplanaria el camí perquè uns terrenys compartits poguessin ser els apropiats per a aquesta desitjada superfície comercial de mobles.