Economia

Un novembre agredolç

L'atur registrat va pujar el mes passat però l'evolució interanual millora

El govern espera tancar l'any amb 14.000 aturats menys i crear ocupació neta el 2014

Els sindicats no creuen que hi hagi inflexió

El novembre va confirmar la seva fama de mal mes per a les dades d'ocupació. Les xifres publicades ahir pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social van revelar que a Catalunya hi ha comptabilitzats 4.512 aturats més respecte de l'octubre. D'aquesta manera, el total de persones sense feina registrades al Servei d'Ocupació de Catalunya es va situar en 638.344. Pel que fa al conjunt de l'Estat, en l'onzè mes l'atur va recular per primer cop en 17 anys en aquest tram de l'any. Va ser una baixada petita, de 2.475 persones registrades per l'Inem, la qual deixa encara la xifra total a l'Estat en 4.808.908.

L'estadística, però, recorda periòdicament que cal recórrer a les dades interanuals, que són les que aporten un balanç global de l'evolució d'una magnitud. Així, tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat, el descens de l'atur els últims dotze mesos voreja el 2%. Al Principat, concretament, la llista total d'aturats censats pel SOC es va escurçar en un any de 13.747 persones, una dada que ahir va celebrar el secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Ramon Bonastre, que es va mostrar confiat a arribar a final d'any amb bones perspectives pel que fa a la reducció de l'atur, concretament amb uns 14.000 desocupats menys que a principi d'any. “Això ens deixaria en disposició de crear feina neta el 2014”, va remarcar.

Pel departament d'Empresa, tot i l'empitjorament “conjuntural i no estructural” de les xifres, la del novembre és la millor dada interanual a Catalunya en un mes de novembre els últims 14 anys.

Temporalitat a l'alça

En la mateixa línia, Bonastre va subratllar la bona marxa de les contractacions, fins al punt que interanualment el seu nombre augmenta de més de 5.000, tot i la disminució “puntual” del novembre. L'acumulat de l'any, segons va confirmar el portaveu laboral de la Generalitat, s'acosta als 2 milions de contractes i això és una “mostra de dinamisme”. Es tracta majoritàriament de contractes temporals, i el secretari d'Ocupació va admetre que “cal treballar-hi”, tot i que també va advertir que la temporalitat està molt associada als serveis, un dels sectors amb més pes al Principat.

Els sindicats, al seu torn, van refredar aquest panorama amb una discrepància frontal i va alertar que el retrocés interanual a l'atur registrat respon més aviat a l'extinció de moltes prestacions; a la sortida de treballadors a l'estranger, tant els immigrats que es repatrien com els joves que busquen feina fronteres enllà, i finalment a l'esgotament i el desànim de molts aturats que ja no es registren com a tals.

Tant la UGT com CCOO van incidir en la precarietat que indiquen les ràtios de contractes temporals sobre els indefinits, i el dany que aquesta situació infligeix al mercat laboral i productiu català. Les patronals, com ara Foment, van veure aspectes positius en l'evolució global de les dades, però Pimec va instar bancs i caixes a facilitar més el crèdit perquè les empreses puguin invertir i generar feina.

LES FRASES

Una reforma no soluciona l'atur, però anirà bé si aclareix la jungla que és l'actual marc legislatiu
Ramon Bonastre
secretari d'ocupació i relacions laborals de la generalitat
La reforma laboral donarà alegries a tots els espanyols en forma de llocs de treball de qualitat
Fátima Báñez
ministra d'ocupació i seguretat social de l'estat espanyol
El més probable és que no transitem cap a la recuperació, sinó cap a l'estancament de l'economia
Cándido Méndez
secretari general a l'estat DEL sindicat UGT

11%

de contractes indefinits és la proporció que correspon aquest any al total de contractes firmats en onze mesos, des de l'inici de l'exercici. No obstant això, els responsables econòmics i laborals catalans es feliciten perquè el nombre total s'acosta als dos milions de contractes entre els mesos de gener i el novembre. El govern admet que la ràtio de temporalitat és altíssima, però subratlla el dinamisme que mostren les xifres.

2%

és el retrocés interanual de l'atur a Catalunya, que en aquest cas coincideix en termes relatius amb el del conjunt de l'Estat. Per Ramon Bonastre, secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, aquest any es podria tancar amb una tendència positiva, amb més llocs de treball que al final de l'any passat, un fet que, va dir, facilitaria la creació d'ocupació neta l'exercici vinent.

45

anys o més i una situació econòmica sense cap prestació tindran els beneficiaris del nou pla de la Generalitat per donar formació i contractes de fins a sis mesos a aquest col·lectiu. El pla, que està dotat amb 2 milions d'euros, arribarà de moment a unes 1.000 persones, una quantitat que el secretari d'Ocupació creu que es podria ampliar quan arribin les partides de l'Estat per a polítiques actives, que van amb molt de retard.

4

mesos consecutius fa que a la demarcació de Girona es produeixen increments mensuals de l'atur, que alhora han estat decrements interanuals. A final de novembre, el nombre de desocupats inscrits a les oficines del SOC a la demarcació suposava un 2,3% més que a l'octubre. Amb tot, les 59.634 persones registrades representen un 1,6% menys que fa un any, que equival a 953 ciutadans que ja no consten a les llistes del SOC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.