Economia

Esperant el 2033 amb impaciència

creixement ·

Un informe de PWC calcula que el PIB serà d'1,3 bilions d'euros d'aquí a 20 anys

Les previsions més optimistes situen la taxa d'atur en el 6,8%, si s'aposta per la innovació i per les noves inversions

Segons un informe elaborat per l'auditora i consultora PWC, l'economia trigarà vint anys a recuperar el ritme de creixement previ a l'actual crisi econòmica. L'estudi, titulat L'economia espanyola el 2033, conclou que el PIB fregarà amb la punta dels dits els 1,3 bilions d'euros i tindrà un creixement acumulat, fins al 2033, del 42%. D'aquesta manera l'Estat creixerà per sobre de la mitjana de la Unió Europea.

Segons PWC, el PIB per càpita augmentarà fins als 31.370 euros davant els 19.575 del 2012. En relació amb la resta del món, l'Estat serà, dins del grup dels principals països de l'euro, el que menys reduirà la mida de la seva economia respecte a la dels Estats Units, ja que el PIB només baixarà d'un punt, del 9% al 8%.

Fent referència als nivells d'ocupació, l'informe parla de dos possibles escenaris econòmics. Al primer, d'un caràcter optimista, es considera que l'Estat aconseguirà alinear la seva taxa d'atur amb la de la resta de països del seu voltant, en el 6,8%. Les projeccions per a un escenari continuista, és a dir, si se segueix amb un ritme de creixement moderat, situen aquesta taxa en el 16%. L'estudi inclou una taula comparativa amb dades històriques dels anys 1976 i 2013, a les quals s'han afegit les dades corresponents a l'atur, del 4% i el 26% respectivament, la qual cosa evidencia que l'estat encara serà lluny de poder arribar a antics nivells d'ocupació.

L'estudi també avalua l'evolució dels grans factors de creixement. Segons indica el document, l'aposta per la innovació, l'augment de la inversió i l'apertura de les empreses a l'exterior són les claus de l'augment de la productivitat i el creixement.

L'estudi mostra una radiografia que preveu com serà el món d'aquí a vint anys. El 2033, el PIB mundial serà un 82% més gran que l'actual, però la Unió Europea haurà perdut el 25% del seu pes econòmic. La Xina triplicarà la seva economia i el 2020 ja haurà superat els Estats Units en termes absoluts, excepte en el PIB per càpita. Les projeccions que fan referència a la població sostenen que el 90% de la població activa viurà en països en desenvolupament i produirà el 67% de l'economia mundial, mentre que el 10% restant en crearà el 33%.

Carlos Mas, president de PWC, va afirmar ahir durant la presentació de l'informe que aquest projecte va ser iniciativa d'un grup de reflexió i va néixer amb l'objectiu d'anticipar-se a allò que succeirà i convertir-se “en caçadors intel·lectuals de les tendències que determinaran els aspectes essencials del món, de l'economia i de la societat en els propers vint anys”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.