Economia

Vitamines per a la recuperació

puntal L'acord comercial beneficia especialment les economies exportadores, com la catalana empresaris La patronal europea reclama ara fer un pas més i obrir totalment el mercat mundial de serveis

Hi ha moments a la vida en què un esdeveniment valorat amb una importància relativa es transforma en un fet excepcional i contagia l'alegria a molts més actors dels que s'esperava inicialment. És el cas de l'acord de l'OMC, que si els seus impulsors el qualifiquen d'històric, encara té més valor per a una economia com Catalunya, amb un clar enfocament exportador i amb una tendència decidida a incrementar aquest component exterior. Qualsevol liberalització comercial potencia els intercanvis i beneficia els països tant d'origen com de destinació de les mercaderies.

Per comprovar el pes d'aquest tipus de comerç a Catalunya, només cal veure dues dades: les exportacions van representar el 2012 un valor econòmic de 77.226 milions d'euros, una quantitat gens menyspreable si es té present que el PIB total va ser de 207.762 milions d'euros. Un pas de gegant com l'assolit ahir serà una empenta per a les empreses enfocades cap a l'estranger i una injecció d'ànims per a d'altres que encara tenen el mercat interior com el seu principal client. Les pimes en poden ser les grans protagonistes.

En aquest moment de sortida de la recessió, l'acord de Bali suposa una bona dosi de vitamines per a la recuperació econòmica, justament quan la demanda interna no és capaç d'estirar del carro per la falta de confiança dels consumidors. La delegació espanyola a la conferència de l'OMC, encapçalada pel ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, i pel secretari de Comerç, Jaime García Legaz, es van felicitar per l'acord pel que suposa de rellançament del sistema multilateral de comerç, de simplificació dels tràmits duaners, de menys càrregues burocràtiques i, en definitiva, d'impuls de les vendes a l'exterior. Arias Cañete va destacar, en un comunicat, que els avantatges es notaran especialment en aquells mercats amb els quals l'Estat espanyol no té firmats acords comercials bilaterals.

La patronal europea Business Europe també va celebrar l'acord, qua va qualificar de “pas encoratjador”, però va instar els països membres a fer front ara als temes pendents com l'eliminació dels aranzels sobre béns i l'obertura global dels mercats de serveis.

Des del punt de vista més institucional, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, va proclamar que “l'OMC està una altra vegada encarrilada”, un organisme que ha assolit el primer acord global des del 1995. El comissari de Comerç, Karel de Gucht, va ser encara més contundent: “Hem salvat l'OMC.” Al seu parer, s'ha passat “de l'obscuritat de la irrellevància comercial a la llum de l'acció multilateral”. Sens dubte, un èxit sense precedents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia