Economia

El comerç mundial reviu

Acord dels 159 països de l'OMC per la liberalització comercial

L'economia rebrà una injecció de 730.000 milions d'euros i es crearan 21 milions de llocs de treball

L'Organització Mundial del Comerç (OMC) va assolir ahir un acord històric a l'illa indonèsia de Bali, que desbloqueja la Cimera de Doha, estancada des del 2008, i permet avançar en la liberalització del comerç internacional. Els 159 països membres de l'OMC van mostrar la seva voluntat política en superar les dissensions i posar-se d'acord en afers importants sobre l'agricultura, la facilitació del comerç i el desenvolupament. Els partidaris de l'acord asseguren que suposarà una injecció d'un bilió de dòlars –prop de 730.000 milions d'euros– a l'economia mundial i la creació de 21 milions de llocs de treball. Els detractors del pacte, com el World Development Movement, van qualificar els compromisos de Bali d'insuficients, només beneficiosos per a les grans corporacions i no per als pobres.

El director general de l'OMC, el brasiler Roberto Azevedo, va celebrar l'èxit de l'acord com un fet històric i va afirmar que representa el renaixement de l'organització que dirigeix des del setembre passat. “L'OMC ha tornat a la vida en les últimes setmanes. Hem vist aquesta organització com ha de ser: negociadora i dinàmica a la recerca d'acords”, va explicar Azevedo durant la cerimònia de cloenda. “Les decisions que hem adoptat aquí són passos importants per completar la Cimera de Doha. No és un final sinó un principi”, va destacar. Azevedo també va assegurar que l'acord permetrà un gran estalvi, “pel cap baix diversos milers de milions de dòlars” per “la reducció de burocràcia”, i hi va afegir que “per primera vegada en la nostra història, l'OMC s'ha entregat vertaderament”.

Països tan llunyans com la Gran Bretanya o el Brasil celebraven l'acord aconseguit per l'OMC. El primer ministre britànic, David Cameron, va assegurar que “aquest acord impulsarà les exportacions, i això vol dir que les empreses podran créixer i ocupar més gent”. Per la seva banda, la presidenta de Brasil, Dilma Rousseff, va dir en un comunicat que els temes centrals de l'acord de Bali són “d'interès primordial per al Brasil, sobretot l'agricultura”.

Entestat fins al final

Sense dubte, Azevedo ha estat el principal artífex de la dinovena conferència de Bali, que es va inaugurar dimarts passat sense expectatives després del fracàs de les negociacions prèvies del novembre passat, a Ginebra. El ministre de Comerç i Indústria de l'Índia, Anand Sharma, va confirmar aquestes perspectives dimecres passat en la seva intervenció durant la primera jornada de sessions plenàries, en què va dir que el seu país no negociaria a Bali sobre seguretat alimentària.

El director general de l'OMC va estar batallant fins a la matinada de dissabte, després d'haver posposat la cloenda, per presentar als participants un text acceptable per a l'Índia i altres països que es negaven a prescindir dels seus programes d'aliments per als pobres, entre altres qüestions. Finalment es va aconseguir el consens. Ara, a l'OMC queda pendent que els governs dels països membres ratifiquin els acords –poden passar anys–, i completar la Cimera de Doha. “Encomanem al Comitè de Negociacions Comercials que prepari, en els pròxims dotze mesos, un programa de treball clarament definit sobre les qüestions que queden pendents del Programa de Doha per al Desenvolupament”, s'afirma a la Declaració Ministerial de Bali.

Més fàcil

L'acord aconseguit pretén facilitar el comerç, per això, el primer grup de mesures estan encaminades a simplificar els tràmits duaners –que permetran reduir costos–, i a la creació de la figura de l'operador autoritzats, entre d'altres. També es recorda que les taxes burocràtiques no hauran de ser discriminatòries. Aquest conjunt de normes serà especialment beneficiós per als països amb més càrregues burocràtiques. El text també recull que els països en desenvolupament, sobretot els menys avançats, disposaran d'assistència tècnica i de períodes transitoris perquè apliquin la normativa nova.

Detectar incompliments

Un segon grup de mesures se centren en els productes agrícoles, caball de batalla des de Doha. A la reunió de Bali es va decidir que els països en desenvolupament podran mantenir el finançament dels programes actuals d'emmagatzematge d'aliments bàsics, per sobre dels límits d'ajuts permesos per l'OMC durant els pròxims quatre anys. A canvi, aquests programes s'hauran de notificar a l'OMC i no podran crear distorsions en el comerç internacional. Els membres de l'OMC també s'han compromès a continuar reduint els ajuts a l'exportació de productes agrícoles.

En el tercer conjunt, l'OMC s'ha dotat del Mecanisme de Vigilància, un instrument amb què s'avalua la correcta aplicació de les mesures de tracte especial i diferenciat, que han estat escrites per als països en desenvolupament. A Bali, l'OMC ha recuperat la credibilitat.

11.2001
Cimera de Doha
, acord per reduir els ajuts a l'agricultura al Nord. A Cancun, el 2003, nou enfrontament Nord-Sud.
01.1995
Creació de l'OMC,
amb seu a Ginebra (Suïssa), que amplia l'acció a la liberalització del comerç de serveis.
10.1947
Creació del GATT
(tarifes duaneres), que va portar a la Cimera d'Uruguai, l'abril del 1994, signada per 123 països.
12.2005
Es rellança
la negociació liberalitzar els intercanvis comercials. Rússia entra a l'OMC al desembre del 2011.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laboral

Els treballadors de la planta de compostatge Secomsa, de Botarell, ajornen la vaga

Botarell
àFRICA

Descobreixen a Botswana el segon diamant més gran de la història

Barcelona
Estats Units

Les actes de la Fed suggereixen que al setembre podria rebaixar els tipus d’interès

Economia

CCOO manté la vaga al Port Olímpic coincidint amb la Copa

Barcelona
Comerç

La Xina investigarà els subsidis a les importacions de lactis europeus

Barcelona
ECONOMIA

La Paeria convocarà una cimera per impulsar la capitalitat hortofructícola de Lleida

Lleida
Economia

Bones perspectives de collita de la figa d’Alguaire gràcies a les altes temperatures

Alguaire
Economia

L’Ajuntament tanca sis parades dels antics ocellaires de la Rambla

Barcelona
unió europea

Brussel·les revisa a la baixa els aranzels als cotxes elèctrics xinesos

barcelona