Fidels a la llibreta de l'avi Marc
Quatre generacions de la família Rius han dirigit des del 1902 Cal Marc, una botiga de Sant Feliu de Llobregat que ofereix als clients productes derivats del porc, tradicionals i de qualitat.
Tenim pendent fer la pàgina web i m'estic plantejant la venda per internet
La nostra política és mantenir la qualitat de la matèria primera
i del producte
Els bulls, blancs i negres, i els llardons —o brescallons per a la família— són els productes estel·lars de Cal Marc, una xarcuteria de Sant Feliu de Llobregat regentada des de l'any 1902 per quatre generacions de la mateixa família. Conxita Rius és l'actual responsable d'un negoci familiar que supera ja els cent anys d'història gràcies al fet d'haver estat fidels a una manera de fer. “La nostra política és mantenir la qualitat de la matèria primera i, per tant, del producte, encara que això signifiqui apujar el preu”, assegura Rius. La llibreta de l'avi Marc, que recull les receptes del fundador del negoci, és clau per entendre la fidelitat demostrada a la botiga durant anys per avis, fills, nets i besnéts de moltes famílies de Sant Feliu i rodalia. “Mantenim la tradició i seguim pas a pas els ingredients que va anar apuntant l'avi Marc a la seva llibreta. Hem fet una aposta per l'elaboració artesanal de productes derivats del porc, però també, en la darrera etapa, per incloure productes gurmet”, explica la propietària.
L'any 1902, Marc Rius fundava amb la seva dona, Marieta Sigalés, una botiga al centre del poble on hi havia de tot una mica: carn fresca, queviures, verdura, fruita, tota mena de gra, llet en ampolles de vidre i barres de gel. La dona s'encarregava de despatxar als clients i l'home, d'elaborar els productes. Va ser llavors que l'avi Marc va anar apuntant les quantitats de carn, de pebre i de sal que utilitzava per fer el trinxat i aconseguir així un sabor característic als seus productes. Tot es feia manualment. El negoci, que s'ha mantingut en el mateix lloc des de l'inici, va passar a mans de Bertomeu Rius, el primogènit de la parella, el 1941. El pare havia mort anys enrere i la mare s'havia encarregat de tirar endavant el negoci. La família va superar uns anys difícils, els de la postguerra, i a poc a poc va anar introduint nous productes a través de proveïdors i nova maquinària. En Jaume, el pare de la Conxita Rius, representa la tercera generació de la família Rius a Cal Marc. Va aprendre l'ofici treballant primer a Barcelona i l'Hospitalet i després al negoci familiar, que va heretar l'any 1974. L'home, ara jubilat, explica com “ha anat canviant” Cal Marc al llarg dels anys: “La gent venia a comprar un ou, un sabó o 50 grams d'alguna cosa per passar el dia. No hi havia neveres. Parlo de fa més de seixanta anys!”
Com a botiga centenària, la xarcuteria manté una característica dels negocis d'abans: és un edifici on conviuen la botiga i la casa familiar. Això fa que el dia a dia dels Rius estigui molt lligat al dia a dia de Cal Marc i que hi hagi molt moviment amb trucades de telèfon, consultes contínues i gent que va i ve.
Cal Marc s'ha anat transformant en tots els sentits malgrat que, com recorda l'actual propietària, “mantenint l'essència”. La botiga s'ha reformat tres vegades i ara, a més dels productes de sempre, hi ha, per exemple, altres tipus de carn –pollastre, xai, conill, vedella–, formatges, pizzes casolanes i frankfurts del Frankfurt Pedralbes de Barcelona. Quan la Conxita Rius va posar-se al capdavant de la botiga, l'any del seu centenari, va ampliar el ventall de productes per donar més bon servei als clients. “Continuem fent la matança tres cops per setmana i fent productes propis”, hi afegeix abans d'explicar una anècdota: “Cada dijous venem brescallons. Com la gent ho sap, a les onze o dos quarts de dotze ja no en tenim, i això que s'emporten un màxim de 200 grams per persona.” La família Rius ha pogut esquivar la crisi econòmica gràcies a la fidelitat de la seva clientela i a les ganes de combinar tradició i innovació de la propietària per donar resposta a antics i nous clients que busquen un lloc de confiança on, a més de carn, trobin, per exemple, menjar preparat. “A Sant Feliu tothom ens coneix i el boca a orella sempre ens ha donat bon resultat”, diu la dona, que explica que la clientela és no només de la capital del Baix Llobregat sinó també de tota la comarca i de Barcelona.
Conxita Rius, amb el suport i l'empenta de les seves filles, té al cap diferents projectes. De moment, la botiga ja té pàgina al Facebook. “Tenim pendent fer la pàgina web i m'estic plantejant vendre per internet, però encara no hem madurat el projecte”, comenta Rius. Pel que fa a la continuïtat de la botiga, la propietària deixa anar: “M'agradaria que hi hagués una cinquena generació al capdavant de Cal Marc.”
La família
Bertomeu Rius, fill gran dels fundadors, es va fer càrrec de la botiga l'any 1941. Amb 14 anys va deixar d'estudiar per ajudar els seus pares i aprendre l'elaboració artesanal dels productes.
Els fundadors
Marc Rius va fundar l'any 1902 l'empresa. Va rebre el local del seu germà Josep, en concepte de dot. A la fotografia, l'acompanya la seva dona i també fundadora del negoci, Marieta Sigalés.
Canvis
Quan es va obrir, Cal Marc era una botiga on es venia de tot. Amb els anys es va anar transformant en una xarcuteria. Els propietaris han fet tres reformes.
Fidels a la llibreta de l'avi Marc