Desallotjats
Més d'un centenar d'agents dels Mossos d'Esquadra fan sortir les dotze persones que hi havia al bloc de Salt
La Sareb anuncia que té la intenció de vendre l'edifici i agraeix a la Generalitat que hagi buscat allotjament per a les famílies
La PAH, partits polítics i entitats socials lamenten el desallotjament
Precintat, buit de famílies i amb un vigilant privat a la porta. Així és com ha acabat el bloc de Salt. 265 dies després que la PAH Girona “alliberés” aquest edifici propietat de la Sareb, ubicat al terme de Salt, ahir al matí, i en menys d'una hora, més d'un centenar d'agents dels Mossos d'Esquadra envoltaven el bloc i feien sortir les últimes famílies que hi quedaven. Segons fonts policials, un total de dotze persones, entre les quals, una nena de tres o quatre anys. El desallotjament es va produir sense estridències i es va seguir des del carrer amb silenci. A mesura que passaven els minuts, hi havia més gent observant i fent costat a les famílies que, en un moment o en un altre, havien viscut al bloc. Diversos partits polítics, sindicats i entitats socials, així com treballadors de l'Ajuntament de Salt, van emetre comunicats en què lamentaven els fets, que la mateixa PAH Girona va qualificar d'indignes. Per contra, la Sareb va agrair a la Generalitat que hagués treballat en la recerca d'habitatge per a les famílies del bloc i va avançar que té la intenció de vendre l'edifici i que en els pròxims dies valorarà quin és el cost de reformar-lo perquè es pugui vendre.
En horari escolar
L'operació policial, que era esperada des del 27 de novembre –data en què el jutge va decretar el desallotjament en obert–, va començar a un quart de deu del matí. Més d'una vintena de furgonetes de la policia de la Generalitat van envoltar el bloc i els carrers propers i els agents van acordonar la zona. “Estava a punt d'esmorzar quan han trucat al timbre. Era un dels de mediació i dos mossos. Els he dit que m'estava vestint i que ja els obriria. Però jo no volia sortir”, explicava l'Engràcia, que va ser l'última a abandonar el bloc. Els Mossos la van ajudar a baixar les coses i a carregar-les al cotxe enmig del silenci absolut i, mentre pujava al vehicle abans de marxar, va mostrar unes pancartes i va cridar: “Això són les nostres armes. Seguirem endavant.” Al solar del davant, on la PAH Girona i les famílies havien conreat l'hort, seia a terra, al costat d'una tenda de campanya, la Doris, una altra de les dones que han viscut al bloc.
Uns minuts més tard, i mentre les famílies i cada cop més simpatitzants es reunien uns metres més enllà comentant els fets, fent algun crit i sent observats i gravats per la policia, es va precintar la porta d'entrada al bloc i van arribar els vigilants privats. La Buchra, una de les dones que fins fa uns dies vivien a l'edifici amb el fill i el marit i que ja s'han traslladat al pis que els ha ofert la Generalitat, també explicava que havia anat al bloc a buscar coses que encara hi tenia i s'havia trobat el desplegament policial.
“Nou famílies del bloc de Salt no han estat reallotjades. La Generalitat només ha donat sortida a sis famílies i ha estat mentint.” Aquestes van ser les primeres paraules de la portaveu de la PAH Girona, Marta Afuera. Les famílies per a les quals s'ha trobat habitatge, insisteix la PAH, són les que, sobretot, tenien nens petits al seu càrrec. Afuera –que va ser detinguda hores més tard per una denúncia d'una integrant de la mateixa PAH Girona– va recordar que “el mandat del Parlament de Catalunya és clar”, referint-se a la moció aprovada la setmana passada en què s'insta que l'edifici formi part de la borsa de lloguer social. “Avui és un dia trist per a la PAH Girona i per a les famílies que hem estat lluitant. És una derrota, però això no acaba aquí”, va assenyalar.
Quan les primeres furgonetes policials van marxar, la gent congregada va aprofitar per entrar a l'hort a fer costat a la Doris. Segons Afuera, persones properes a la PAH ja han mostrat la seva disposició a allotjar de manera temporal les famílies que han quedat sense casa.
Mentrestant, el regidor d'ICV a l'Ajuntament de Girona, Joan Olòriz, demanava als Mossos que deixessin entrar al bloc a recollir les coses que hi quedaven: llits, matalassos, menjar... Va dir, però, que li van respondre que ja no s'hi podia accedir si no era per ordre del jutjat.
Suport de partits polítics i entitats socials
“Des de la PAH manifestem la nostra solidaritat i el nostre suport a les famílies del bloc de Salt i la nostra repulsa més absoluta envers una acció judicial i policial duta a terme sota les ordres d'un govern sotmès al dictat de la banca i als interessos financers especulatius: la Generalitat mai ha volgut pressionar la Sareb per obtenir la gestió del bloc de Salt, i ha demostrat una actitud servil amb el poder financer i la gestió del FROB.” Això és part del comunicat emès ahir per les PAH catalanes i que s'afegia a la resta de pronunciaments en contra del desallotjament. Fins i tot treballadors de l'Ajuntament de Salt van mostrar ahir per primer cop públicament el seu suport a la PAH. La junta comitè de treballadors de l'Ajuntament va manifestar en un comunicat: “El bloc de Salt ha esdevingut un exemple d'organització i dignitat.” La Coordinadora d'ONG Solidàries considera “inadmissible que es deixin nou famílies” al carrer i, a més, a l'“empara” d'un desplegament policial “desproporcionat”. També van expressar el rebuig als fets CCOO; ERC, que va portar al Parlament la moció sobre el bloc, i la CUP, amb diversos representants presents ahir a Salt durant el desallotjament.