Economia

11% pujada rècord de l'electricitat

El govern espanyol encarrega un informe per decidir si invalida la subhasta energètica d'ahir per evitar que es disparin els preus

“És una pujada inacceptable i que ens ha sorprès”, va dir ahir Soria

Vint-i-quatre hores. Aquest és el termini que s'ha marcat el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, per decidir si invalida la subhasta energètica que va tenir lloc ahir i que va marcar un augment del preu de la llum de l'11% a partir de l'1 de gener. “És una pujada inacceptable i que ens ha sorprès, perquè no coincideix amb les nostres projeccions”, va dir Soria poc després que es fessin públics els resultats.

Per això, el ministre va encarregar immediatament un informe a la Comisión Nacional de Mercados y Competencia (CNMC) perquè validi o no el resultat de la subhasta i que, en tot cas, descarti qualsevol tipus de manipulació o falta de competència. “Si la CNMC avala la subhasta, el govern donarà per bo el resultat, però, si no és així, actuarà basant-se en les informacions de què disposi”, va afegir Soria.

La polèmica de tot plegat va sorgir poc després del migdia d'ahir, quan la subhasta per determinar el preu de la llum a partir de l'1 de gener per als consumidors domèstics va reflectir un encariment energètic del 25,6%. El cost de l'energia té un pes lleugerament inferior a la meitat de la factura, mentre que l'altra part pertany als peatges, que no deixen de ser una sèrie de regulacions públiques que pretenen cobrir el transport, la distribució, les subvencions a les renovables o al carbó, el pagament del deute que arrossega el sector, etc. El ministre d'Indústria, Energia i Turisme ja va assenyalar en els últims dies que la part regulada, que dictamina el govern espanyol, s'apujaria prop del 2%. En definitiva, fent una combinació de les dues parts de la factura, apareix aquest increment total de l'11%, a aplicar a partir del mes que ve.

Escletxa legal

Un increment que, si s'acaba confirmant, serà un altre cop dur per a la butxaca del ciutadà, molt castigada per la crisi. Per això, el govern de Madrid mira de trobar alguna escletxa legal a través de la CNMC que li permeti anul·lar la subhasta d'ahir i celebrar una altra licitació que marqui una alça molt més suportable.

En tot cas, el resultat d'ahir no deixa de ser una mostra més del desgavell en què està sumit el sector energètic. La reforma aprovada el juliol passat no ha estat sinó un pedaç que, ni de bon tros, ha resolt el problema i que no ha evitat un altre dèficit en la factura elèctrica, de 3.600 milions d'euros, per a aquest any. Malgrat això, en els últims sis anys la factura de la llum s'ha encarit més d'un 70% a l'Estat.

Què va passar en la subhasta?

En les subhastes Cesur acudeixen generadores i comercialitzadores per comprar i vendre l'electricitat que se subministrarà a tots els consumidors acollits al sistema de tarifa durant els tres mesos següents. L'evolució del preu depèn, exclusivament, del mercat. En el procés de compravenda d'ahir van participar menys grups del que és habitual, perquè la reforma energètica encara no està tancada i planen força incerteses, una de les quals és que els productors de renovables i cogeneració no tenen clara la retribució per a l'any que ve. A això cal afegir previsions de producció hidràulica –una energia barata dins del mix productor– més baixa en els pròxims mesos, així com un hivern de temperatures baixes. En aquest context, els cicles combinats, que funcionen amb el gas, van tenir una demanda més gran del que s'esperava i es van veure obligats a comprar una matèria primera que no tenien. Tot plegat va fer disparar el cost de l'energia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia