opinió. Responsable del sector porcí de JARC

L'estiu «més llarg» per als ramaders del porcí

L'entrada d'animals de més de 100 quilos procedents de França durant aquestes darreres setmanes evidencia que al nostre mercat, en aquest moment, hi falten porcs per a sacrifici

Aquest estiu ha estat molt curt per als productors de porc; i no ho ha estat pas per la calor, sinó per la retallada del marge positiu de les darreres setmanes en el preu del porc, que ha originat un estiu molt llarg que es pot sumar als 20 mesos de pèrdues continuades del sector productor. La situació és deguda al fet que els escorxadors estan traint els porcicultors, amb la qual cosa es trenca una tendència històrica del mercat durant els mesos estivals. Un mercat que en aquesta època sempre marca les millors cotitzacions de l'any.

Els productors que de tota la vida ens dediquem al porcí, organitzem i estructurem el funcionament de la nostra granja amb la finalitat de disposar del màxim nombre de porcs per sacrificar durant els mesos de juny, juliol i agost, perquè aquests són els mesos que el nostre país té l'increment de turisme més elevat i, per tant, la demanda de carn augmenta.

Però enguany els escorxadors ens volen fer creure que aquest fet ha canviat i ens diuen que tenen carn acumulada en cambres frigorífiques perquè la venda està frenada. Aquest discurs no és cert. I el sector productor disposa de dades oficials que demostren justament tot al contrari. Només us en facilito unes quantes, a tall d'exemple.

En el que portem d'any la cabanya de reproductores a Espanya ha baixat entre un 6 i un 7%. Algunes integradores han sacrificat des del mes d'abril uns 310.000 mamellons, que s'han congelat per ser consumits com a garrí (el conegut cochinillo). A més a més, també fins al mes de juliol, ja s'han sacrificat 1.100.000 porcs menys del que és habitual en aquestes dates i se'n continuen reduint les matances. La disminució és, doncs, palesa, i l'entrada d'animals de més de 100 quilos procedents de França durant aquestes darreres setmanes evidencia que al nostre mercat, en aquest moment, hi falten porcs per a sacrifici. I que quedi clar que això no passa perquè allà se'n comprin més barats, sinó amb l'única finalitat d'acabar d'enfonsar el preu de Mercolleida i el mercat nacional de porcí.

Aquests arguments estan contrastats i són reals i demostren que la crisi que suportem al sector ramader ha fet que els productors de porcs ens haguem autoregulat sols, reduint el total de la cabanya.

Al dia d'avui, queda clar que una vegada analitzada la realitat, els fets que han tingut lloc a la llotja de Mercolleida la setmana del 6 d'agost, en què es va abaratir sis cèntims el preu de la carn, no tenen cap mena de justificació i no fan més que demostrar el comportament autoritari i prepotent dels escorxadors.

En aquest marc, els productors trobem a faltar el suport de la Conselleria d'Agricultura, que és conscient i sabedora dels abusos d'uns quants contra el sector, el qual avui és un dels motors econòmics del nostre país, i així ho reconeixen sovint. On són ara, però?

Per tot això, davant d'aquesta situació, l'organització agrària que represento –JARC–, conjuntament amb la resta d'entitats i organitzacions sectorials, hem decidit portar els escorxadors responsables d'aquesta situació davant de la Comisión Nacional de la Competencia, una institució encarregada de preservar, garantir i promoure l'existència d'una competència efectiva als mercats nacionals, sigui quin sigui el producte de què es tracti –bitllets d'avió, carburants, carn de porc, etc.

En aquest sentit, hem anat fent molts escrits per explicar la realitat d'aquest sector –que és un dels principals de l'economia catalana–, i no ens cansarem de fer-ho, ja que està en joc el futur i la viabilitat econòmica de les famílies dels treballadors i ramaders del sector porcí català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.