agricultura
Els horticultors de Molló obtenen la certificació per la patata de sembra
Formen el grup de productors Trumfa de la Vall de Camprodon de la cooperativa local
Són els primers a aconseguir aquesta garantia a Catalunya
Fins ara els productors catalans que volien conrear patates havien de comprar la llavor a d'altres punts de l'Estat espanyol. Aquesta llavor és l'anomenada patata de sembra, que és més petita que la destinada al consum humà. A partir d'ara, això ja no caldrà, perquè a Molló s'ha certificat oficialment la primera patata de sembra del país. El grup de productors Trumfa de la Vall de Camprodon de la Cooperativa Ramadera de Molló n'han obtingut la primera collita i han tancat així un cicle de tràmits administratius i de producció iniciat el 2011. Aquest cicle, doncs, s'ha tancat aixecant l'acta dels primers seixanta sacs precintats i etiquetats de llavor de patata de sembra certificada classe A, és a dir, de producció ecològica i de la màxima qualitat.
El 2011 es van començar els tràmits i es van anar concretant els passos a seguir amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. La cooperativa es va inscriure al Registre Oficial de Proveïdors de Material Vegetal i va fer la declaració de cultiu per a la campanya 2013-2014. El setembre del 2013 es va obtenir la primera producció de llavor de patata de sembra certificada. Amb la publicació al DOGC de l'autorització per a la producció (Resolució AAM/1978/ 2013), es va fer pública la localitat on ara, i dins del grup Trumfa de la Vall de Camprodon, s'ha obtingut la primera collita de “llavor de llavor”.
LA DATA
LA XIFRA
Un tubercle molt ecològic
La Cooperativa Ramadera de Molló està donada d'alta en el Registre d'Operadors del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica. L'explotació on s'ha fet el seguiment i el protocol de control des de Sanitat Vegetal a Girona i des del Servei de Producció Agrícola que està adscrit a la subdirecció general d'Agricultura, ambdós del Departament d'Agricultura, El Carol C.B., està donada d'alta com a explotació en producció ecològica pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica. Les patates de llavor obtingudes són, doncs, de la millor qualitat.