empresa
Acord a Comforsa que vincula l'increment salarial a la productivitat
Direcció i comitè d'empresa signen un nou conveni col·lectiu, després de sis mesos de negociació, que estarà vigent fins al desembre del 2016
La direcció de Comforsa, empresa capdavantera del Ripollès del sector del metall, i els representants dels treballadors han signat un nou conveni col·lectiu després de sis mesos de negociació. Estarà vigent fins al desembre del 2016 i permetrà als treballadors cobrar un increment de salari en funció de la productivitat de manera anual. Al final del període, es decidirà si s'ha arribat al nivell de competitivitat òptim i si l'increment es consolida a les taules salarials, congelades des del 2008. L'acord també preveu mesures per reduir l'absentisme laboral i fixa en un 10% la contractació temporal, actualment del 20%. L'empresa té 400 treballadors i exporta més d'un 95% de la producció.
El conveni col·lectiu que es va rubricar de manera oficial ahir arriba després de sis mesos d'intenses negociacions entre la direcció i els representants sindicals (CCOO, UGT i USOC). “És un acord entre les dues parts, que han aportat una visió més enllà dels seus interessos i que és molt important per al futur de l'empresa pel que fa a la competitivitat”, ha subratllat aquest divendres el director general de Comforsa, Eduard Jaklitsch, molt satisfet per aquest pas. Per la seva banda, el president dels comitès d'empresa de Comforsa, Xavier Rodríguez, ha reconegut que ha estat un procés llarg però que ha permès arribar al que consideren un “bon acord dins del possible”, sobretot perquè garanteix el manteniment dels drets socials, un punt irrenunciable per a la plantilla. També ha valorat positivament que l'increment de salari estigui vinculat a la producció, tenint en compte el context econòmic actual, tot dient que, “si anem bé nosaltres, l'empresa anirà bé” i per tant les dues parts en surten beneficiades.
Comforsa és una empresa especialitzada en la transformació de l'acer per a la forja i mecanització de peces i components de l'automoció. El pla estratègic que s'ha elaborat pels pròxims cinc anys ha de permetre passar dels 75 milions d'euros de facturació que es preveuen fer aquest 2014 a uns 100 milions; és a dir, un 33% més, que permetria crear més llocs de treball. La dada exacta, però, no està fixada i s'haurà de veure en funció de l'evolució de les vendes.
Actualment, l'empresa exporta més d'un 95% de la producció. Més de la meitat es ven a Europa; un 30%, als EUA, el Brasil i l'Argentina, i la resta, al Japó i Corea. El que es vol és reforçar la presència a Alemanya i des de l'últim any s'han fet dos clients nous. “Hi ha molt potencial perquè la gran part de la forja és en aquest país, i el recorregut que tenim és important”, hi ha afegit Jaklitsch.
Durant els sis mesos que ha durat la negociació, hi ha hagut moments de molta tensió perquè les dues parts estaven allunyades. Fa pocs dies, els treballadors van amenaçar amb mobilitzacions durant la Fira de les 40 Hores del cap de setmana passat, però finalment no es van tirar endavant després de l'acostament de posicions.