Economia

Fruita singular del Maresme

Una icona sense dades

La maduixa de la Vallalta és un dels productes que defineixen el Maresme però es desconeix quants pagesos la conreen i quina és la producció

Disset municipis participen en les jornades de promoció d'aquest fruit

El Maresme és ric en productes de la terra i en els darrers anys ha aconseguit fomentar-ne el consum intern a través de constants campanyes de promoció. És el cas de la maduixa de la Vallalta, un fruit d'una qualitat extrema que es conrea en el nord del territori i que és molt valorat en la restauració. Davant d'un valor gastronòmic com aquest seria lògic pensar que existeix un cert coneixement del sector, tant del nombre de pagesos com de la producció anual i de quin és el pes econòmic que representa per a la comarca. Doncs res més lluny de la realitat, perquè a dia d'avui no existeixen dades fiables pel que fa a nombre de productors –es parla d'una trentena– i molt menys de quantitat de quilos que se'n venen. La raó que s'esgrimeix és que es tracta d'un conreu molt diversificat i escampat pel territori, de producció petita, que no dóna per viure i sense un control estricte. El regidor de Promoció Econòmica de Sant Cebrià i maduixaire, Josep Pla, admet la manca d'informació que hi ha al voltant de la maduixa, però en defensa les condicions amb les quals es cultiva. “Els productors seriosos la mantenen per tradició i sovint perquè ja tenen emparaulats amb restaurants i comerços tots els quilos que en facin”, assenyala i afegeix, però, que el producte de la Vallalta té les màximes garanties de qualitat tant pel que fa a la manera de tractar-lo en el camp com a l'hora de collir-lo. Tot i això, tampoc ha reeixit cap iniciativa per dotar aquest producte de proximitat d'una marca de qualitat prou potent que el protegeixi i el situï en el lloc que li pertoca. Malgrat el reconeixement, popular i professional, la maduixa de la Vallalta ha de competir en el mercat amb clar desavantatge amb el fruit que ve de Huelva, que madura abans, que és significativament més barat, però que no té la dolçor ni el gust de la del Maresme. Alcaldes i regidors de la zona admeten que potser ha arribat el moment de buscar l'aixopluc del segell de denominació d'origen, però els passos són llargs i no hi ha ni pressa ni prou empenta. Des del Consell Comarcal del Maresme (CCM), però, fan bandera de la iniciativa Xarxa Productes de la Terra que duen a terme conjuntament amb la Diputació i que permet millorar la producció i comercialització dels aliments de quilòmetre zero vinculats a la comarca.

La cara positiva de la moneda, però, prové de la tasca promocional de la maduixa de la Vallalta que comença aquest cap de setmana amb les primeres d'un seguit de jornadesen les quals hi prenen part, amb major o menor presència, fins a disset municipis de l'Alt Maresme. Des del Consorci de Promoció Turística del CCM, el seu president, Jaume Borrell, destaca la implicació de les diferents poblacions que han trobat en la maduixa un reclam turístic prou engrescador perquè atregui gent d'arreu. “No només és una festa per benefici del poble, sinó que fins a setanta restaurants inclouen dins la seva oferta plats elaborats amb maduixes”, assenyala. Sant Cebrià de Vallalta enceta diumenge la 15a Fira de la Maduixa de la Vallalta. Sant Pol de Mar, Sant Iscle de Vallalta i Canet de Mar coincidiran en la promoció d'aquesta fruita el diumenge 4 de maig i Canet de Mar en farà festa el dia 11. La resta de poblacions hi són presents a través de restaurants, fleques i pastisseries.

Vermell intens, polpa carnosa
són dues de les característiques més conegudes de la maduixa del Maresme que es conrea sobretot en terrenys arenosos, amb força pendent i amb capacitat de drenatge. La seva dolçor l'ha fet mereixedora d'un lloc destacat a la cuina com a postres i també com a complement.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.