La demarcació concentra la meitat dels hotels gastronòmics catalans
Es tracta de catorze establiments hotelers que proposen allotjament i una gastronomia que conserva personalitat, identitat i els productes del territori
Girona concentra la meitat dels hotels gastronòmics que hi ha a Catalunya. En total, en concentra catorze dels vint-i-vuit que hi ha acreditats però es tracta d'una xifra que pot anar creixent. Els establiments gironins acreditats són: l'Hotel Ca l'Arpa de Banyoles i l'hotel Casamar de Llafranc –tots dos tenen una estrella de la Guia Michelin–, l'Hotel Empordà de Figueres, La Plaça de Madremanya, El Far a Llafranc, Es Portal de Pals, El molí de Pont de Molins, Els Caçadors i també La Quadra de Maçanet de Cabrenys, l'Hotel Emporium de Castelló d'Empúries, l'Hotel Sant Pere del Bosc de Lloret de Mar, l'Hotel Els Caçadors de Ribes de Freser, l'Hotel Prats de Ribes de Freser i l'hotel Niu de Sol, de Palau-saverdera.
A la resta de Catalunya hi ha establiments coneguts, com el Mas Albareda de Sant Julià de Villatorta, la Fonda Europa de Granollers i el Monegal de Sant Llorenç de Morunys.
De fet, nou dels hotels gastronòmics catalans són membres de Petits Grans Hotels, la marca que s'ha distingit des del seu inici pel fet que aplega establiments que donen una rellevància especial a la seva oferta gastronòmica.
Cinquanta establiments
La direcció general de Turisme impulsa, per als establiments hotelers, hotels i pensions de petit format –de màxim 50 habitacions i 100 places– el distintiu d'especialitat gastronòmica com una opció voluntària, amb què es pretén arribar a un segment turístic especialitzat per poder garantir al client que l'oferta turística escollida satisfarà les seves expectatives. Segons expliquen en el govern, l'especialitat gastronòmica s'emmarca dins d'un model turístic de qualitat que vol donar resposta a les necessitats del turisme actual i del país. Es tracta de conservar la personalitat, la identitat i els productes del territori, donar-los a conèixer i, a més, oferir-los com un valor afegit.