El Fons de Garantia Salarial ha abonat 5,4 milions a Girona en mig any, gairebé el mateix que en tot el 2008
Se n'han beneficiat 1.701 treballadors d'un total de 805 empreses insolvents
Una de les dades que revela l'abast de l'actual situació econòmica són les ordres de pagament del Fons de Garantia Salarial. Fins al mes de juny, aquest organisme, que depèn del Ministeri de Treball i Immigració, va pagar 5,4 milions d'euros. D'aquests, 1,5 feien referència a salaris pendents i, els 3,9 restants, a indemnitzacions. Respecte al mateix període de l'any passat, l'increment se situa en un 84% (de gener a juny del 2008 l'abonament va ser de 2,9 milions d'euros). Així doncs, en mig any pràcticament s'ha igualat la quantitat de tot el 2008 (5,9 milions, dels quals 4,2 eren indemnitzacions i 1,7, salaris). I s'han superat exercicis anteriors (4,4 milions el 2007; 3,3, el 2006; 4, el 2005; 3,2, el 2004, i 3,5 el 2003).
1.060 expedients
Aquests pagaments es desprenen de la resolució d'un total de 1.060 expedients en aquest primer semestre de l'any, que han afectat 1.701 treballadors de 805 empreses que no han pogut fer front a les seves obligacions amb la plantilla. En aquest sentit, les xifres ja superen les que es van registrar durant l'any passat –703 expedients, 511 empreses i 1.289 treballadors.
Quant paga?
Què és Fogasa?
Aconda, pendent de cobrar
Aconda Paper de Flaçà és una de les empreses gironines que no ha pogut fer front a les indemnitzacions dels seus 236 treballadors, de manera que aquests s'han vist obligats a recórrer a Fogasa. L'empresa ja ha tancat definitivament les portes. Durant el mes de juliol, només hi va quedar un grup d'uns vuit empleats, els quals es van encarregar de vendre el que restava de matèries primeres. I, ja a l'agost, tota la plantilla era a l'atur. La manca de liquiditat de l'empresa ha comportat que els treballadors hagin hagut de sol·licitar el pagament de la indemnització a Fogasa. Un pagament que serà l'estipulat en aquests casos: 20 dies per any treballat, amb un màxim d'una anualitat. Tenint en compte que part del personal portava vint o trenta anys a l'empresa, la indemnització acabarà sent poca cosa.
Segons va explicar ahir Joan Brugué, que era el president del comitè d'empresa, la maquinària continua a les instal·lacions i encara no s'ha venut res. S'està a l'espera de si apareix un comprador que es vulgui quedar tot el material. Si no, es vendrà per parts. Brugué també va assenyalar que no ha sorgit cap proposta empresarial per contractar part del personal d'Aconda.