La cooperativa de l'Espluga elaborarà el vi del prestigiós celler Cal Celdoni
La firma no pot construir un celler propi i produirà 60.000 ampolles, moltes menys de les previstes inicialment
No es pot negar que els propietaris de Cal Celdoni han dipositat totes les expectatives en el negoci: una inversió de més de 500.000 euros, la implantació de les noves tecnologies i l'aplicació d'un model pioner a l'Estat. A simple vista no sembla que els hagi anat malament, la directora, Marta Civit, confirmava que hi ha un miler de socis que cada any des del 2005, quan es va fer efectiu el projecte, obtenen 42 ampolles de vi a través de la iniciativa Compri una vinya, que permet a cada propietari d'una petita parcel·la on caben una vintena de ceps participar activament del procés de producció i elaboració del producte amb una càmera web. Hi ha, però, qui s'atreveix a dir que el projecte és pretensiós i que no s'han complert els objectius, ja que Cal Celdoni té més de 200 hectàrees de terreny en cinc finques a l'Alt Camp i la Conca de Barberà, i tot i que el cert és que només Clos Peguera –amb unes 70 hectàrees– està destinada al projecte que en el seu moment va liderar el reconegut cuiner Ferran Adrià els resultats estan per sota de les previsions inicials, quan els càlculs eren de produir 500.000 ampolles anuals.
El macroceller, aturat.
Una oportunitat per a la cooperativa.
El conveni s'hauria signat per 3 anys tot i que seria prorrogable i es revisaria al cap d'un any. Òdena està «convençut» que aquest conveni «pot funcionar» i per això «ens ho mirem com a propi» per tal que el producte surti amb «la màxima garantia de qualitat i precisió».
Producció per sota del potencial.
La cooperativa es desentén de la comercialització del producte, que continuarà en mans de la família Civit Andreu, que d'altra banda també segueix cultivant de manera directa les seves terres, tal com confirmava la directora del projecte. Finalment, cal afegir que aquest no és el primer cop que Cal Celdoni segella un acord com aquest. En els últims anys, i a falta d'un celler que pugui estar sota la seva direcció, l'elaboració del vi també s'ha fet als cellers cooperatius de Sarral primer i de Solivella després.