La verema a la DO Empordà ha començat i es preveu bona
Els productors diuen que si la pluviometria es manté baixa i el sol llueix els propers dos mesos la collita serà de gran qualitat i la producció serà l'habitual
La collita s'ha avançat quinze dies
Alguns cellers de la DO Empordà com Peralada, Espelt Viticultors o La Vinyeta ja han començat aquesta setmana la verema amb la recol·lecció de les varietats més primerenques com el chardonnay o el moscat. Tot i que deixen clar que encara és molt d'hora per fer prediccions, els productors confien que la collita d'aquest any sigui de “gran qualitat” perquè no ha plogut gaire a la primavera i les temperatures també han estat força moderades, dos paràmetres que han afavorit que l'estat sanitari del raïm sigui òptim.
Pel que fa a la quantitat, també esperen assolir bones xifres, tot i que no s'arribarà als 10 milions de quilos de l'any passat, una xifra rècord. La verema enguany no serà gens uniforme a la demarcació gironina, ja que segons afirmen fonts de la DO, “altres cellers no preveuen iniciar la recol·lecció fins d'aquí quinze dies o un mes, quan es collirà les varietats més abundants, com la garnatxa”.
Un dels cellers on ja ha començat la verema, segons publica ACN, és el del Castell de Peralada, que dilluns passat va començar a collir la varietat chardonnay. El seu enòleg, Delfí Sanahuja, apunta que tot i que és “complicat i agosarat” fer una predicció quan tot just comença la verema, creu que “serà una bona collita”. Ho justifica per la poca pluviometria i les temperatures suaus de la primavera i l'inici de l'estiu que han assegurat un estat sanitari del raïm “òptim”.
Un altre celler que ha començat a collir és La Vinyeta,de Mollet de Peralada. El seu propietari, Josep Serra, diu també que l'“any es presenta molt bé” i que si les condicions d'aquí al mes d'octubre són les adients, la collita serà bona tant en qualitat com en quantitat. Sobre la quantitat, Serra creu que serà inferior, tot i que no gaire, a la de l'any passat. Ha afegit que tot i que no s'assolirà la xifra rècord de 10 milions de tones “es quedarà a prop”, fet que afavorirà “un millor equilibri de la planta i la farà treballar millor”.