Economia

La banca aprova amb nota

Dels quinze grups de l'Estat avaluats, només un suspèn les proves de resistència

Kutxabank és l'entitat amb més reserves, i La Caixa i el Sabadell també tenen un balanç fort

La publicació dels resultats dels tests d'estrès del BCE va servir ahir a la banca espanyola per inflar el pit. Dels quinze grups financers analitzats, només un –Liberbank– va mostrar carències de capital i en una quantia mínima. La resta van oferir recursos més que suficients, tant en l'escenari base com en l'advers o estressat, per certificar un estat saludable. És a dir, que en una hipotètica nova recessió econòmica tindrien capital més que suficient per garantir la seva solvència.

Dels quinze bancs de l'Estat avaluats, el que presenta una solvència més elevada és el basc Kutxabank, que en l'escenari més advers mantindria una ràtio del capital de l'11,9%. Cal recordar que, en aquest context estressat, el BCE exigeix a la banca conservar una ràtio de capital de, com a mínim, el 5,5%. Amb relació a la banca catalana, els tres grups que van participar en els tests –La Caixa, Banc Sabadell i Catalunya Banc– no van tenir cap mena de problema per superar-los.

El Grup La Caixa –inclou CaixaBank i els actius industrials i immobiliaris de Criteria– va obtenir una ràtio de capital del 9,3% en l'escenari advers (vegeu el quadre adjunt). Això vol dir que, en un context de recessió important –amb caigudes del PIB, increment de l'atur i augment de la morositat–, La Caixa podria fer front als seus compromisos i, fins i tot, obtenir un superàvit de 6.777 milions d'euros abans d'arribar al 5,5% de capital mínim exigit. En el cas només de CaixaBank, la ràtio de capital es va situar en el 10,3%, amb un superàvit de 7.706 milions en l'escenari estressat, segons les proves efectuades per la mateixa entitat.

Linde, satisfet

Banc Sabadell, per la seva part, va obtenir una ràtio del 8,3%, la qual cosa significa que en el context de màxima adversitat tindria un superàvit de capital de 2.279 milions d'euros. Finalment, la nacionalitzada Catalunya Banc va mostrar una ràtio del 8% en l'escenari estressat, amb un superàvit de 444 milions. Catalunya Banc s'integrarà en el primer trimestre de l'any que ve en el grup BBVA, que va obtenir una ràtio de capital del 9% en un context econòmic advers.

Tot just després de fer-se públiques les dades, el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, va afirmar que el resultat obtingut per la banca espanyola “no és casualitat”, sinó que s'explica pel “fortíssim sanejament” realitzat des del 2012 amb l'ajuda del programa de recapitalització pública. Aquest pla no només va ser utilitzat per salvar Bankia i Catalunya Banc de la fallida, sinó que també va servir perquè grups amb una situació compromesa –com BMN i Liberbank– poguessin tirar endavant. Linde també va voler subratllar l'esforç fet pel sector financer recordant que en els últims sis anys ha fet provisions per més de 270.000 milions.

Sigui com sigui, els tests realitzats per l'Autoritat Bancària Europea (EBA) per encàrrec del BCE recullen que els quinze grups financers de l'Estat superarien l'escenari més advers amb un superàvit de capital de 55.781 milions d'euros. Aquest escenari estressat preveu que l'economia espanyola cauria un 0,3% aquest exercici, un 1% l'any que ve i amb prou feines creixeria un 0,1% el 2016.

Només Liberbank –un grup fruit de la fusió de Cajastur, Caja Extremadura i Caja Cantabria– va presentar en les proves un dèficit de capital de 32 milions d'euros a 31 de desembre del 2013. Un dèficit que, segons el Banc d'Espanya, ja ha cobert amb una ampliació de capital de 575 milions d'euros que ha realitzat en la primera part d'aquest 2014. “La solvència de Liberbank és absolutament homologable a la resta del sector espanyol”, va indicar ahir el supervisor.

LES FRASES

El BCE coneix exactament el que rep, però a partir d'aquí s'ha de treballar
Luis María Linde
governador del banc d'espanya
La prova confirma la nostra excel·lent solidesa financera gràcies a una gestió prudent
Isidre Fainé
president de la caixa
El test ens situa entre les entitats més sòlides d'Europa ara que entrarà en vigor la unió bancària
Josep Oliu
president de banc sabadell

Una factura de 32 milions d'euros

El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, va quantificar ahir en 32 milions d'euros el cost que ha tingut per a l'Estat la realització de les proves de solvència de la banca que ha portat a terme el BCE. “Aquest import serà traspassat a les entitats, que pagaran en funció del seu volum d'actius”, va afirmar Linde. En l'elaboració d'aquests tests, que han revisat l'estat de quinze grups financers de l'Estat, hi han participat prop de 800 professionals. En el conjunt d'Europa, hi han participat més de 6.000 experts.

D'altra banda, Luis María Linde també va subratllar que les proves són “una foto fixa” i, per tant, s'ha de continuar treballant perquè “no són una garantia per al futur”. Amb relació a la capacitat per atorgar crèdits, el governador va assenyalar que com més reforçada estigui una entitat, més marge tindrà per oferir préstecs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.