Economia

Empreses

Planxes de surf d'estel insòlites

Una empresa creada per uns gironins es dedica a l'elaboració de planxes de surf d'estel amb fusta ecològica i durant aquests dies s'exposen al Saló Nàutic de París

Des d'un petit taller de Salt fins al Saló Nàutic de París del 6 al 14 de desembre és el viatge que aquesta setmana faran les planxes de surf d'estel (kitesurfing)d'Insolit Boards, tot i que des del 2011 ja fan voltes al món. El 2011 va ser l'any en què un grup de joves gironins amics va apostar per crear aquesta empresa dedicada, exclusivament, a la fabricació artesanal d'aquestes planxes per fer surf d'estel amb fusta ecològica quan, generalment, la majoria de planxes estan fetes amb fibra. Amb el temps, els productes i models s'han anat perfeccionant i modificant de manera que, de cara al 2015, Insolit Boards només apostarà per dos models al mercat: les planxes tramuntana –que han passat quatre anys de prova– i les planxes 4 cantons. Aquestes últimes, precisament, amb un nom que ret homenatge a un amic: Arnau Faixó, el perruquer de Girona que va morir a principi d'any en un accident de trànsit al Brasil. Són planxes fetes amb fusta ecològica per fer surf d'estel en la modalitat de strappless, és a dir, sense cap tipus de subjecció.

“No hi ha cap taula igual”, explica Gerard Carbonés en el taller de Salt, on elabora manualment cadascuna de les taules de fusta. Ell és el fuster i forma part d'un grup integrat per Quim Puig –arquitecte tècnic i aficionat al surf–, Samuel Flotat, que és el dissenyador; el fotògraf David Aparicio; el pintor Agustí Fontrodona i un altre fuster, Joan Parramon. Carbonés calcula que hi ha entre seixanta i setanta taules escampades pel món, a més de les que es poden veure a la platja, per exemple, de Sant Pere Pescador. De fet, actualment tenen demandes provinents de països com el Brasil, l'Argentina o els EUA. “Si tot va bé, al març anirem al campionat del món de PKRA a Dakhla, al Marroc”, hi afegeix el fuster de Salt.

A més de fabricar-se amb fusta ecològica de paulònia, provinent de boscos certificats europeus, la tècnica emprada per fer les taules és única i és la clau de l'èxit, explica Carbonés. Insolit Boards ofereix la possibilitat que el client se les personalitzi, és a dir, si la vol pintada, amb dibuixos... Actualment el termini normal per a l'entrega d'una taula és de 15 dies i es poden trobar en botigues especialitzades de la Costa Brava i, a partir del mes de gener, a través de la venda en línia. El preu d'aquestes planxes és de 650 euros i els principals usuaris acostumen a tenir entre 35 i 40 anys. “És gent a qui agrada navegar però que no vol agafar les onades com podria fer de més jove”, pensa el veí de Salt, que insisteix en la sensació de llibertat que proporciona el fet de navegar sense cap tipus de lligam sobre la planxa i convida a provar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.