La Generalitat compra Boí-Taüll per fer-la rendible
Ho justifica pel paper “essencial” en l'economia de l'Alta Ribagorça
A diferència de la resta d'estacions d'esquí rescatades, la posa en mans d'Avançsa amb la intenció de tornar-la a vendre
La Generalitat va acordar ahir l'adquisició de l'estació d'esquí de Boí-Taüll, que té des de fa anys greus problemes econòmics. El govern inverteix 8,3 milions en la compra. “La compra dóna estabilitat i és garantia de futur per al territori”, va afirmar el delegat del govern a l'Alt Pirineu, Albert Alins. Amb l'acord es manté la plantilla, de 150 persones.
Els problemes financers de l'estació van començar amb l'esclat de la bombolla immobiliària. Fa dos anys va haver de presentar concurs de creditors i fer un ERO. A partir d'aquí, la Generalitat li ha concedit 1,3 milions en préstecs per dotar-la de liquiditat i mantenir-la oberta. L'estació és el segon complex turístic del Pirineu, amb 46 quilòmetres de pistes i cinc hotels amb un miler de llits.“Partim de la base que, mentre l'Alta Ribagorça no diversifiqui l'economia, l'estabilitat i el manteniment de Boí-Taüll és essencial per a la comarca.” Els préstecs fets fins ara per recuperar el negoci “no han funcionat i el deute continua sent important”, assegura el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torras.
La Generalitat ja és també propietària de les estacions d'Espot i Port Ainé, la Molina, Vallter 2000 i Vall de Núria, a través de Ferrocarrils de la Generalitat. Aquest cop, però, l'operació s'ha fet a través de l'empresa pública Avançsa, que inverteix en societats considerades estratègiques amb problemes financers. Avançsa ja va aprovar, al juliol, un crèdit a Boí-Taüll de 600.000 euros per tal que pogués obrir durant la temporada d'estiu. Boí-Taüll no s'integra, doncs, a la xarxa de Ferrocarrils. “Estem convençuts que, amb un procés d'inversió i modernització, és rendible. I fem l'operació per tornar-la a posar al mercat”, va afirmar Torras.
Avançsa compra per 7,3 milions el deute acumulat de l'estació amb l'Institut Català de Finances. La Generalitat també inverteix un milió més en les instal·lacions relacionades directament amb la pràctica de l'esquí. Els hotels són propietat d'entitats financeres. La fins ara propietària, Promocions Turístiques de la Vall, empresa del grup immobiliari madrileny Nozar, es manté com a gestora en règim de lloguer durant cinc anys. “Coneixen el negoci i l'estació. Els problemes estan lligats a l'esclat immobiliari i a la falta de recursos per a una bona gestió.” La Generalitat i els gestors faran un pla de negoci per rellançar l'activitat i fer-hi més inversions, que encara estan en fase d'estudi.