La producció d'ostres a les badies del delta de l'Ebre es reduirà a la meitat

La mortalitat de la cria i la caiguda del preu fan que bona part dels aqüicultors abandonen el cultiu

Les analítiques dels exemplars d'ostra morts a principi de l'estiu, que van ser encarregades pel Departament d'Agricultura, no han detectat cap contaminació dels exemplars. «Les analítiques han sortit netes, sospitàvem que la mort de les cries d'ostra havia estat provocada per la presència d'algun bacteri a l'aigua o per l'abocament d'un producte fitosanitari no autoritzat, però no s'ha pogut provar», ha explicat el president de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre, José Ramon Castells. Tot i que inicialment els productors parlaven de la mortalitat d'un 80% de les cries d'ostra, finalment s'ha reduït a un 60%.

Amb tot, com que no s'ha provat cap episodi de contaminació i, a més, el cultiu d'ostra no té assegurança, l'administració no habilitarà cap línia d'ajut perquè els productors tornen a sembrar les badies; una actuació que els aqüicultors han de fer aquest mes de setembre si els pròxims mesos es vol mantenir el cultiu, però bona part dels aqüicultors descarten aquesta possibilitat. «A la badia dels Alfacs els productors tenen la possibilitat de substituir el cultiu d'ostra pel de musclo», ha dit Castells. De fet, la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre calcula que l'any que ve als Alfacs només es produiran unes 50 tones d'ostra. Al Fangar, però, la situació és diferent i els vivers d'ostra no són aptes per fer musclos, per la qual cosa els aqüicultors opten per reduir el volum de producció. «Tornar a sembrar la badia significa una inversió important i molts productors no estan en condicions de tirar-la endavant», ha assenyalat Castells. També influeix en la decisió dels productors de mol·luscos la caiguda del preu de l'ostra, que s'ha situat a l'entorn d'1,50 euros el quilo. «La crisi ha influït en la davallada del preu de l'ostra», ha apuntat el president de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta. En el cas de la badia del Fangar, la producció de l'any vinent serà de poc més de 400 tones, segons els càlculs de la federació.

En el cas dels musclos també s'ha registrat un episodi de mortalitat aquest estiu, a la badia dels Alfacs, per l'elevada temperatura de l'aigua. «L'assegurança cobrirà les pèrdues dels productors», ha dit Castells, que ha recordat que enguany és la primera campanya en què el cultiu de musclos té una assegurança.

Demanda de musclos

Tot i que la producció d'ostres no s'ha situat enguany al mercat a un bon preu, sí que ho ha fet la de musclos amb la marca Marisc del Delta. La Federació de Productors de Mol·luscos va engegar la campanya a final de juliol i ha comercialitzat sis tones de musclos amb aquesta marca. «Ha tingut molta acceptació al mercat, de fet hi ha hagut més demanda que oferta», ha manifestat Castells. La sortida del musclo al mercat fa que els productors es plantegen incrementar-ne la quantitat i la qualitat. D'altra banda, la direcció general de Pesca i els aqüicultors estan fent proves per introduir el cultiu de cloïsses a les badies del Fangar i els Alfacs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.