La branca suïssa del banc HSBC va ajudar clients a evadir impostos i amagar milions d'euros a les autoritats fiscals
La documentació filtrada per l'informàtic Hervé Falciani revela per primera vegada la naturalesa de la conducta de l'entitat i els noms de milers de clients
Emilio Botín i Fernando Alonso, entre els 4.000 titulars de comptes de l'HSBC a Ginebra
La branca suïssa del banc britànic Hong Kong Shangai Banck (HSBC) va ajudar milers dels seus clients a evadir impostos i amagar milions de dòlars en bens, assessorant-los sobre com esquivar les autoritats fiscals a cada país, segons han revelat aquest dilluns diversos mitjans internacionals. La informació també treu a la llum els contingut de l'anomenada llista Falciani, elaborada amb la documentació de l'HSBC que l'informàtic Hervé Falciani va enregistrar en un CD i va lliurar a la Hisenda francesa el 2009, i que inclou noms de diverses personalitats que tenien comptes Suïssa.
La investigació, coordinada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) i Le Monde , mostren que l'entitat va permetre als clients retirar diner en efectiu –a vegades en divisa estrangera no utilitzada al país–, va crear sistemes per permetre a alguns clients evadir impostos, es va confabular amb alguns titulars per amagar comptes negres no declarats a les autoritats fiscals nacionals i va obrir comptes a criminals internacionals, empresaris corruptes i altres individus de risc.
Els documents, que cobreixen el període entre 2005 i 2007, suposen la major filtració bancària de la història i treuen a la llum desenes de milers de dipòsits amb un valor total d'uns 102.000 milions de dòlars (uns 78.000 milions d'euros).
Tot i que les autoritats fiscals de tot el món han tingut accés confidencial als documents des de 2010, la naturalesa de la conducta de la branca suïssa de l'HSBC no s'havia revelat fins ara.
Els documents mostren que el banc va assessorar familiars de dictadors, persones implicades en casos de corrupció a Àfrica i individus relacionats amb el comerç d'armes o dels coneguts com diamants de sang. HSBC s'enfronta a investigacions criminals i a càrrecs a França, Bèlgica, Estats Units i Argentina arrel de la filtració, coneguda ja com Swiss Leaks. De moment no s'han obert accions legals contra el banc al Regne Unit.
L'entitat, el segon banc a nivell mundial, ha reconegut els comportaments il·legals de la seva branca suïssa, però al·lega aquesta no havia estat totalment integrada després de la seva compra el 1999, fet que li va permetre mantenir uns estàndards “significament més baixos”.
“HSBC va ser dirigit en el passat d'una forma federada i les decisions eren preses freqüentment a nivell nacional”, ha dit. En aquest sentit, ha admès que no va prendre mesures fins al 2011.
Clients molt coneguts
La llista Falciani conté milers de noms de persones físiques i jurídiques residents a més de dos-cents països, entre els quals hi ha figures de l'aristocràcia, el món empresarial, l'esport d'elit o l'espectacle.
El digital espanyol El Confidencial avança en la seva edició d'avui noms com els dels monarques Mohamed VI del Marroc i Abdal·là II de Jordània; la família Flick (indústria alemanya); la model Elle MacPherson; els pilots de Fórmula 1 Michael Schumacher i Heikki Kovalainen; el tenista Marat Safin; el futbolista uruguaià Diego Forlán; els cantants David Bowien i Tina Turner; el fotògraf Helmut Newton, o l'actor Christian Slater.
4.000 clients espanyols
Segons aquest mitjà, la llista d'Hervé Falciani posa al descobert una xifra de 4.000 clients espanyols que sumaven un saldo 2.317 milions d'euros en comptes a l'HSBC de Suïssa. En la “majoria dels casos” es tractaria de “patrimonis amagats o opacs a l'erari espanyol”, tot i que no tots els clients que surten a la lliste serien evasors fiscals, ja que molts tenien residència a Suïssa o bé declaraven aquests comptes a la Hisenda espanyola.
Entre els clients espanyols de l'HSBC en aquest període hi ha el banquer Emílio Botín, el pilot Fernando Alonso, i l'empresari barceloní José Mestre Fernández, condemnat a 12 anys per introduir 186 quilos de cocaïna en un contenidor.
Botin va ser el ciutadà espanyol amb més diners a l'HSBC de Ginebra, on va arribar a tenir uns 82 milions d'euros els anys 2005 i 2006. En el cas d'Alonso, que va acumular un màxim de 42 milions d'euros, els comptes figuraven com a legals perquè entre el 2005 i 2006 constava com a resident a Suïssa.
Segons Le Monde, HSBC va ajudar 9.187 clients francesos a evadir l'equivalent a 12.500 milions de dòlars. En la llista hi ha artistes com l'humorista Gad Elmaleh, la cineasta Lisa Azuelos o el cantant Philippe Lavil; esportistas como el futbolista Christophe Dugarry, polítics com el senador centrista Aymeri de Montesquiou; empresarios com Jacques Dessange, las familias Mentzelopoulos o Ouaki, i també homes de negocis coneguts per les seves actitivitats tèrboles com Jean-Charles Marchiani.
A Itàlia, la premsa destaca el dissenyador de moda Valentino Garavani, el pilot de motos Valentino Rossi i l'empresari Flavio Briatore entre els prop de 7.000 italians que surten a la llista Falciani.
Segons el diari La Reppubblica , Garavani era l'italià amb més diners a l'entitat suïssa, amb 108,3 milions de dòlars en els anys 2006-2007. De la seva part, Rossi tindria un compte amb 23 milions de dòlars, però hauria saldat la disputa amb les autoritats fiscals del seu país per evasió fiscal en el període 2000-2004 pagant prop de 30 milions d'euros. Briatore, que va dirigir l'equip Renault de Fórmula 1 fins al 2009, se'l relaciona amb fins a nou comptes per un total de 73.000 milions de dòlars.
Un dels països més afectats per l'escàndol fiscal és Bèlgica, on més de 3.000 van amagar a la Hisenda pública al voltant de 6.200 milions d'euros. És una quantitat que crida l'atenció en un estat tant petit, amb poc més de 10 milions d'habitants. El rotatiu La Libre Belgique explica avui que part del frau podria tenir vinculació amb la poderosa indústria del diamant d'Anvers.