Cercant horitzons econòmics
Alcaldes.eu va organitzar un col·loqui a Vic sobre l'economia comarcal
Es va elogiar la tasca feta per l'agència Creacció
Es va alertar de l'alt índex d'atur juvenil i els problemes causats pels purins
L'associació Alcaldes.eu, juntament amb El Punt Avui i El 9 Nou, van coorganitzar dimecres un esmorzar-fòrum amb els alcaldes d'Osona per buscar i proposar propostes de dinamització de la indústria i el comerç a la comarca que puguin suposar noves oportunitats de feina. L'acte, que duia el títol de Propostes de dinamització de la indústria i del comerç a la comarca d'Osona, va tenir lloc a l'edifici El Sucre de Vic.
El ponent va ser el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que va fer una explicació general de les dades de millora de l'economia catalana i va donar les pautes que cal seguir per millorar l'economia i la contractació. Algunes de les coses que segons ell han de millorar en el cas d'Osona són “aprendre a col·laborar amb la competència, guanyant dimensió” i resoldre dos temes d'infraestructures importants com són “el tren, que és el mateix que el del segle XIX, i la instal·lació de la fibra òptica”. Es tracta de dues apostes fonamentals per a una comarca que està ben comunicada per carretera amb l'eix transversal, la C-17 “tot i la necessitat de solucionar el tram del Congost”, o l'eix cap a Olot.
Puig, que va començar dient: “Amb tota la prudència, però l'economia ha iniciat un nou cicle de recuperació tot i que sabem que el creixement no és homogeni i té moltes contradiccions”, va augurar unes dades de l'atur millors per aquest març i va posar l'Agència d'Emprenedoria d'Osona Creacció com a exemple a seguir. En aquest sentit, va dir que “s'ha acabat dotar de recursos cada ajuntament per no duplicar en matèria de promoció econòmica i formació”.
També van parlar de Creacció com una virtut tant Joan Roca, president del Consell Comarcal, com Anna Erra i Àlex Garrido, representants dels ajuntaments de Vic i Manlleu, i Xavier Ginesta, vicedegà de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Les mancances que s'han de “pal·liar” són l'alt atur dels més joves i dels més grans de 60 anys, un tren poc desenvolupat i la manca encara de fibra òptica a moltes zones. Garrido va afegir que “una de les possibilitats de crear ocupació és a través de la recuperació dels polígons industrials, revertint en el mateix polígon els impostos que paguen”. Erra va recordar la importància del comerç de Vic i com des del consistori s'ha subvencionat empreses perquè contractin joves amb estudis i “aprofitar el talent”.
Des de la UVic-UCC, Xavier Ginesta va fer un recordatori del que pot fer la universitat en formació i recerca tant per a la millora de la gestió municipal –tenint en compte que s'adreçava a alcaldes– com per a suport a les empreses.
El col·loqui el va obrir Cesc Poch, secretari general d'UGT a Osona, demanant al conseller Felip Puig que la indústria alimentària depengui d'Indústria i no d'Agricultura a la Generalitat de Catalunya i posant sobre la taula una dada recollida a l'Observatori Econòmic d'Osona que ha elaborat Creacció: “Entre el 2007 i el 2012, el sector agroalimentari va augmentar un 43% la facturació i només un 1,1% la contractació, perquè la majoria són contractes d'autònoms formant una cooperativa.”
Osona i els purins
Un altre dels temes que es van tractar va ser el tancament de les plantes de tractament de purins de l'Esquirol i les Masies de Voltregà. El primer a parlar de la problemàtica i la necessitat de solucionar el destí de les dejeccions ramaderes va ser el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Roca. Roca va assenyalar: “Hem de capgirar una situació complicada, però no ha de ser deslocalitzant granges.”
El conseller Puig va afegir amb totes les lletres que “no s'han de fer mai més negocis pensant a curt termini [referint-se a les plantes de cogeneració] que han acabat deixant un cost de més de trenta mil milions d'euros a l'economia espanyola”, i va afegir que hi ha tecnologia per “fer-ho bé”. Amb les plantes com a solució als purins “tots plegats ens vam equivocar”. I és que ell fa 15 anys era conseller de Medi Ambient de la Generalitat. Durant el col·loqui, aquest tema va tornar a sortir quan l'alcaldessa d'Alpens, Montse Barniol, va demanar com es concretaria “no fer accions a curt termini” i va posar en valor la sostenibilitat al costat del benefici industrial.
Roca va parlar en aquest moment de “conscienciació del sector” i també opcions d'una solució global “de caire privat, perquè no és l'administració qui ho ha de pagar, el cost l'han d'interioritzar els ramaders”.
Nova llei per obrir un negoci en 24 hores
Durant l'acte fet a Vic i davant la queixa de l'alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera, sobre la burocràcia que, per exemple, fa difícil “obrir un negoci de turisme rural en un poble petit”, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va anunciar que s'aprovarà durant aquesta legislatura una llei que permetrà que el 75% dels negocis es puguin obrir amb “24 hores i, per tant, un de turisme rural ho podrà fer”. Puig va admetre també que la llei posa un topall a les competències municipals.