El turisme rural en surt molt beneficiat amb més ocupació
Divendres i dissabte van ser dies clau en què es va arribar a vorejar la plena ocupació, amb índexs que es van situar al voltant del 98%
La Setmana Santa tanca amb ocupacions entre el 60% i el 70% de mitjana
Valoració positiva del sector turístic pel que fa a l'ocupació en hotels, càmpings i establiments de turisme rural per Setmana Santa, amb dades que es mouen, de mitjana, entre el 60% i el 70% d'ocupació, si bé en dies com divendres i dissabte es va vorejar el 100%.
Al Gironès, segons Josep Carreras, president de l'Associació d'Hostaleria de Girona, amb un bon coixí de reserves, l'ocupació va ser excel·lent, amb índexs que van oscil·lar entre el 90% i el 98% entre dijous i dissabte, quan es va tocar sostre. Carreras remarca, però, que per a ells la Setmana Santa comença dijous. Les dades encara són més positives si ens centrem en els establiments de turisme rural, on per poc no van penjar el cartell de complet, i amb més dies d'ocupació, ja que només entre dilluns i dimecres ja es va arribar al 65% (un 40% l'any passat). Les estacions d'esquí, amb neu a les pistes, van ser clau per reforçar les dades d'ocupació, amb 17.500 esquiadors registrats entre el divendres sant i ahir (vegeu peça).
Les causes d'aquest bon comportament del turisme són moltes: bon temps, reserves fetes amb antelació i arribada de gent a última hora, principalment turisme del país. De tota manera, per Enric Dotras, president del Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar, es manté la tendència a escurçar els dies d'ocupació de Setmana Santa. Dotras, a banda de destacar el bon temps, explica que han estat clau les reserves d'última hora, que han portat a vorejar el 100%, especialment divendres i dissabte. Dotras explica que ja es partia d'una certa previsió de reserves fetes amb antelació per part dels operadors turístics. La incògnita, destaca, era com s'acabarien omplint les places buides: “Hi havia establiments que dilluns gairebé no tenien reserves, però al llarg dels dies la cosa s'ha animat i, en alguns casos, fins i tot han arribat al 100% divendres i dissabte.” Les reserves d'última hora, que han estat determinants, les han fet clients de proximitat, sobretot catalans, francesos i, en tercer lloc, de l'Estat espanyol. Dijous es va notar l'arribada de turistes, amb una ocupació que vorejava el 50%.
Excursió i restauració
Pel gerent de l'Associació d'Hostaleria de la Costa Brava Centre, Martí Sabrià, cal remarcar les estades de turistes que venien a passar només un dia. Amb tot –i aquesta seria una dada rellevant–, segons Sabrià, s'ha notat més incidència als restaurants que altres anys: “Hi ha hagut molt d'excursionisme d'un dia; és a dir, venir a la costa a passar el dia, dinar i tornar. Si bé, a diferència d'altres anys, s'han servit més àpats als restaurants”.
Els establiments de turisme rural, un dels sectors més beneficiats, ja partien d'unes molt bones reserves. Segons Ramon Corominas, president de l'Associació de Turisme Rural Girona, les previsions ja eres bones abans de començar la Setmana Santa, amb unes reserves que vorejaven el 85%. Les dades són irrefutables: el bon temps i la presència de neu han permès tancar aquesta Setmana Santa amb índexs que es mouen entre el 90% i 95%, tant a la costa com als municipis de l'interior. Les comarques del Ripollès i la Cerdanya, per exemple, han tingut reserves gràcies a la presència de neu i al bon temps en general.
LES FRASES
Satisfacció a les estacions d'esquí
La presència de neu a les estacions d'esquí ha estat clau també per a l'èxit de la Setmana Santa. La bona afluència d'esquiadors i visitants a les estacions d'esquí de les comarques gironines, la Molina, Vall de Núria i Vallter 2000, ha estat tot un èxit. En espera de tancar dades definitives, a les estacions d'esquí gironines es van registrar entre el divendres sant i ahir uns 17.500 esquiadors. En un comunicat, FGC ha destacat com a elements favorables el fet que enguany la Setmana Santa hagi estat abans –l'any passat va ser a mitjan abril–, així com el bon temps i la bona qualitat de la neu. Les estacions han preparat un munt d'activitats. Els que no es volien posar els esquís han pogut fer activitats alternatives com ara agafar el telecabina, fer rutes amb raquetes de neu, fer tubbing, anar al parc de cordes o amb trineus, passejar en Segway... Durant les festes de Pasqua també s'han organitzat diversos esdeveniments per a tots els públics.
El MIC ha estat un reforç en l'impacte econòmic
La 15a edició del Torneig Internacional de Futbol de Base, el Mediterranean International Cup (MIC), ha tancat amb resultats que han sorprès fins i tot la mateixa organització. Les xifres ja eren demolidores molt abans de començar, amb un impacte previst d'uns 3,5 milions d'euros d'impacte directe sobre el territori. En espera de resultats definitius, es preveu que fins i tot s'hagi superat aquesta quantitat.
Amb 200 equips de 34 països repartits per dinou poblacions de la Costa Brava, entre el 31 de març i el 5 d'abril, el director del MIC, Juanjo Rovira, destaca que aquest ha estat un dels anys en què s'ha fet palesa la importància que té aquest esdeveniment: “La progressió any rere any ha estat a l'alça, i això és una dada clau. En aquesta edició, però, l'èxit ha estat molt superior al d'altres convocatòries, i amb diferència. Un èxit sobretot de públic, que ha omplert els camps.” Un públic que ha estat decisiu com a reforç en l'impacte econòmic durant els dies de Setmana Santa a la Costa Brava.