Girona, Territori d'Estrelles
Els tretze restaurants gironins amb estrella Michelin s'uneixen sota una única marca
Creen una targeta amb què els clients poden acumular punts que es podran canviar per àpats i experiències
La demarcació gironina disposa en aquests moments de tretze restaurants que acumulen disset estrelles Michelin i és la demarcació amb la concentració més alta d'estrelles per habitant, per sobre de zones com ara Guipúscoa, Barcelona i Madrid, o capitals europees com París, Roma i Londres. Girona té una estrella per cada 44.000 habitants; Guipúscoa, 64.000 habitants per estrella; París, 91.000 habitants per estrella, i Roma, 128.000 habitants per estrella. Però això no és fruit de la casualitat, sinó que “aquesta constel·lació de bons professionals” és gràcies al fet que tenim, segons va dir ahir l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, “els millors productes del món, la millor formació del món i els millors auxiliars i tècnics del món”, però també perquè aquí “tenim els millors comensals del món”.
Per visualitzar tot aquest potencial, els tretze restaurants de les comarques gironines distingits amb estrella Michelin s'agrupen sota la marca Girona, Territori d'Estrelles amb l'objectiu de promocionar-se, fer valer la gastronomia del territori gironí i oferir experiències exclusives d'alta gastronomia. El projecte es concreta amb la creació d'un passaport que els amants de la cuina poden tenir tant físicament com a través d'una aplicació per a mòbils, on poden anar acumulant punts a còpia de menjar en algun d'aquests restaurants. Els punts es podran canviar per “estrelles”, és a dir, per àpats als restaurants. A més, el fet de disposar del passaport també dóna accés a experiències exclusives a l'entorn de la gastronomia. A través de l'aplicació a telèfons intel·ligents, els usuaris també podran planificar la seva ruta gastronòmica i compartir informació amb els amics. Amb la targeta no només es vol fidelitzar els clients que ja són coneixedors d'aquesta cuina, sinó atraure nous comensals, especialment de fora de Girona i també estrangers.
La iniciativa està liderada per Top Gastronomia, una empresa gironina formada a partir de la unió de l'empresa Incatis –especialitzada en la creació d'esdeveniments enogastronòmics i amb una trajectòria de més de vint anys en el sector– i Nova Group –especialitzada en màrqueting estratègic amb més de deu anys d'experiència.
La marca es va presentar ahir a l'Escola d'Hostaleria de Girona –on es van formar molts d'aquests cuiners i que l'any vinent compleix cinquanta anys– en presència dels xefs de tots els restaurants gironins amb estrella. “És un projecte on compartim i no competim, i això és molt important”, va destacar Paco Pérez, del Miramar de Llançà, amb dues estrelles Michelin. En aquest sentit també es va pronunciar Fina Puigdevall, de Les Cols, també amb dues estrelles, quan va dir que aquest és “un moment de fer història i és una oportunitat de treballar tots junts”. Per la seva banda, Jordi Roca, d'El Celler de Can Roca, amb tres estrelles, va agrair la iniciativa “perquè és una sort que tinguem aquestes sinergies i que es pugui aprofitar aquest talent”, i Pere Arpa, de Ca l'Arpa de Banyoles (una estrella), va assegurar que estan molt il·lusionats “perquè per separat cadascú fa la seva feina però ara podem situar-nos al món com a col·lectiu”.
Girona, Territori d'Estrelles emprarà el nom Girona Costa Brava Pirineu, Territori d'Estrelles quan faci accions fora de les nostres fronteres, perquè sigui fàcil situar el col·lectiu geogràficament. “La iniciativa és interessant sobretot perquè és un producte turístic nou i de qualitat que ajudarà a la destinació”, va assegurar el director del Patronat de Turisme, Ramon Ramos, que va comentar que, si bé la demarcació és una destinació madura i que té productes excel·lents, “un dels valors més importants que tenim és la gastronomia, i que neixin nous productes d'aquesta qualitat fa que amb tota seguretat la Costa Brava se situï en el món turísticament”.
Una de les primeres accions del Girona, Territori d'Estrelles serà presentar-se, divendres que ve a Barcelona, en el marc de la celebració de la fira B-Travel. En aquest espai s'oferiran degustacions d'alguns dels plats característics dels cuiners del col·lectiu per apropar al gran públic algunes de les seves creacions.