Empreses

L'enginyeria de l'edifici tecnificat

La firma ARCbcn es consolida com a experta en eficiència energètica

Participa en consorcis europeus d'eficiència energètica

Quatre anys després de la fusió dels estudis d'enginyeria Armengol Enginyers i RC Enginyers, la firma resultant, ARCbcn ha assolit l'objectiu de consolidar la seva presència en el mercat del disseny de sistemes tècnics avançats en els diferents camps de l'enginyeria, l'energia, l'urbanisme, les infraestructures i la seguretat integral.

Com diu un dels socis fundadors, Enric Ros, “amb la fusió s'ha complert que puguem ser més forts i competitius en un entorn, el de la construcció i les instal·lacions que ha estat molt tocat per la crisi.” Per la seva banda, Narcís Armengol, l'altre soci fundador, afegeix que ARCbcn “ofereix serveis que incorporen coneixement i una relació pròxima, per saber què volen realment els clients”. A la seva cartera de clients, el sector públic té un pes equivalent al del privat. Com explica Ros, “en les tasques de consultoria tenim més demanda de les administracions públiques, mentre que en el vessant de projectes, el gruix de la clientela són empreses privades”. Amb el pas del temps ha anat guanyant en importància la consultoria, que ARCbnc abasta de forma integral:
energètica, tècnica i legal. La petja d'ARCbcn la trobem en projectes arquitectònics paradigmàtics, com ara l'edifici de Recerca Biomèdica de la Universitat de Lleida; el Zoo de Barcelona; el complex d'equipaments del Mercat del Guinardó; l'hospital de Nostra Senyora de Meritxell (Andorra); l'ajuntament de Sant Cugat; l'Ecomuseu a la Vall d'en Bas, centres culturals de la Fundació La Caixa; laboratoris Echevarne, escola Betània Patmos i els edificis modernistes de l'hospital de Sant Pau, etc. Al llarg dels anys, a mesura que assistíem a la progressiva tecnificació dels edificis, la relació d'una enginyeria com ARCbcn amb els arquitectes ha canviat. Ho explica Enric Ros: “Si fa anys la prescripció de l'arquitecte era important per contractar-nos, ara anem directament al client final, i molt sovint formen UTE amb els estudis d'arquitectura.”

Si volem cercar el tret que realment caracteritza aquest estudi d'enginyeria, ens hem d'endinsar en el terreny de l'eficiència energètica.

Segell energètic.

Ros explica: “L'eficiència energètica forma part del nostre ADN, i sempre en els projectes en què estem presents, treballem a fons el vector de l'eficiència, tot incorporant les energies renovables.” Narcís Armengol hi afegeix: “Per a nosaltres, l'eficiència energètica no és un servei addicional, no és un simple reclam, ja fa molts anys que dissenyem projectes de geotèrmia, cogeneració o biomassa.”

Justament, la central de producció de biomassa del monestir de Montserrat, en què ARCbcn ha estat responsable de l'estudi de viabilitat i el projecte executiu, ha estat guardonada recentment amb el premi d'excel·lència energètica que atorga l'Icaen. L'enginyeria també ha estat responsable d'altres projectes de volada, com ara la central tèrmica que nodreix de fred i calor les cases consistorials de l'Ajuntament de Barcelona o la central de cogeneració del Club Natació Sabadell. L'expertesa en el camp de l'eficiència energètica ha permès que ARCbcn intervingui en consorcis de recerca patrocinats per la UE, com ara el projecte SPEA, en què ajuntaments com Barcelona, Birmingham (Regne Unit) i Eindhoven col·laboren en vies innovadores de compra d'energia. La seva signatura també la trobem a Geotech, projecte de recerca en geotèrmia, en què ARCbcn treballa amb Tecnalia, Comsa Ente o la Politècnica de València. L'estudi d'enginyeria, que ocupa una vintena de persones, factura un milió d'euros i la previsió de l'empresa és “menjar poc i pair bé, la filosofia de l'estudi no és créixer perquè sí”, com exposa Narcís Armengol. Segons Enric Ros, sembla que el mercat s'està animant, i ja es pot observar “un canvi significatiu a partir del segon trimestre de l'any passat, amb més oportunitats de negoci i més concrecions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.