La butxaca i les urnes
Les eleccions municipals obren un panorama que situa l'economia a l'aparador i aconsegueix captar l'interès ciutadà.
Artur Mas ha relacionat l'ofegament econòmic que pateixen les comunitats autònomes per culpa de l'Estat amb
la victòria electoral de forces com Barcelona
en comú i Podem
Ressaca, “pesadesa de cap produïda per una ingestió excessiva d'alcohol o d'una altra droga”. És arriscat identificar la política amb la droga, tot i la forta dependència de la política que acaben manifestant alguns dels que l'han tastada, però és indubtable que determinades circumstàncies relacionades amb la política poden generar pesadesa. La setmana posterior a les eleccions municipals ha aixecat el teló d'un escenari en què actua l'economia. A vegades en el paper d'actor principal i sovint en un rol de simple extra de farciment.
De moment, els escàndols econòmics relacionats amb la vida municipal han passat factura a qui manava a Reus, Amposta i Cambrils (cas Innova) i el cas Mercuri ha fet trontollar els equips de govern de Sabadell i Montcada i Reixac. A Lleida, les acusacions de qui va ser mà dreta d'Àngel Ros dient que l'alcalde gastava diner públic per a despeses personals també han pesat.
A Barcelona és un canvi de règim el que fa mantenir l'economia local en estat d'expectació. La victòria d'Ada Colau ha desencadenat tantes expectatives com neguit. “S'han acabat els desnonaments”, diuen uns. “El que s'ha acabat és el Congrés Mundial del Mòbil”, criden els altres. “Prou subvencions a la fórmula 1”, contraataquen unes altres veus. “El Circuit representa un impacte de més de 300 milions d'euros cada any” repel·leixen els contraris. El Cercle d'Economia ha apuntat que de moment la victòria de BCN en comú “no representa cap alarma” i el president de Banc Sabadell manifesta interès per conèixer la futura alcaldessa. Precisament ha estat en la cita anual del Cercle d'Economia a Sitges que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha relacionat l'ofegament econòmic de les comunitats autònomes per culpa de l'Estat amb la victòria electoral de forces com BCN en comú o Podem.
En la setmana del Primavera Sound ha transcendit que els 360 festivals que se celebren a Catalunya sumen 1,5 milions d'espectadors i hi deixen 300 milions d'euros. Veremonte, el grup del promotor Enrique Bañuelos, es desvincula de BCN World. També es retira de l'aeroport de Reus la companyia Ryanair. Qui ha mostrat reticències per abandonar la seu del CMM a Barcelona són els treballadors de Movistar, en vaga per protestar per la precària situació laboral. Tampoc no s'acaben els retards ni les avaries que afecten Rodalies.
L'empresa Incryen de Tàrrega, l'antiga Indox, ha acomiadat 72 treballadors i Interskol Power Tools de Ripoll, 54.
Llum verda al CIM Llobregat després que la Generalitat ha iniciat els tràmits que s'haurien d'acabar en un any. La nova CIM donarà servei al sector de l'automòbil, estarà a Abrera i ocuparà 122,5 hectàrees.