Un càlcul previ de la sostenibilitat
GBM mesura l'eficiència energètica dels edificis abans de ser construïts
“Ajudem els clients a entendre que sostenibilitat no només són floretes, és aconseguir l'equilibri entre tres potes: l'ambiental, la social i l'econòmica”, explica Jordi Castellano, gerent de la consultoria de sostenibilitat Green Building Management (GBM) de Girona. Fundada l'any 2012, aquesta empresa està formada per un equip pluridisciplinar que no es limita a ajuda els clients a aconseguir els certificats d'eficiència energètica sinó que “dona resposta a les seves necessitats d'una forma transversal, amb l'objectiu de la sostenibilitat en l'edificació i tenint en compte l'estudi del cicle de vida en totes les solucions tecnològiques”.
L'equip d'investigació de GBM ha realitzat una recerca que conclou amb la proposta d'una nou mètode per millorar el procés de selecció dels materials de construcció segons el seu grau d'eficiència energètica, publicada recentment a la revista Building and Environment, la publicació de referència a nivell internacional en temes de construcció sostenible. A l'Estat espanyol, el nivell d'eficiència energètica dels edificis es classifica a través d'una escala de la A a la G. Actualment aquesta classificació ve donada pels resultats d'avaluació del conjunt d'un habitatge o conjunt d'un edifici una vegada finalitzada la seva construcció, a través d'un sistema informàtic que el classifica en funció del total dels components que el formen. L'equip de Castellano ha desenvolupat una metodologia que permet puntuar els sistemes de construcció per separat segons la seva eficiència energètica en una classificació basada en les emissions de CO2 que generen cada un dels components. D'aquesta manera, la tria de cada sistema de construcció es podria realitzar en la fase inicial del projecte, optimitzant les decisions per tal de garantir i millorar el grau d'eficiència energètica final del conjunt de l'edificació
Entre els treballs que ha realitzat Green Building Management hi ha l'elaboració del llibre blanc d'execució d'obres de sucursals de l'asseguradora DKV, adaptant el disseny existent als criteris de sostenibilitat marcats per les certificacions Breeam i Leed, amb l'objectiu d'estandarditzar totes les sucursals de l'estat. També es va encarregar dels treballs de consultoria per a l'obtenció de la certificació Leed de l'Hostal Empúries de L'Escala, el primer hotel de l'Estat espanyol amb aquesta certificació, que a Catalunya tenen una vintena d'edificis (oficines, habitatges, indústries, quatre dels quals es troben a les comarques gironines. Al centre de Tarragona, es va encarregar de la consultoria del projecte 9Centre, una promoció de 56 habitatges d' Ambientia i que adopta mesures d'estalvi energètic i d'impacte mediambiental en la concepció general i les qualitats interiors.
Amb seu a Cookingirona, espai de coworking on treballen 15 empreses, GBM és l'única empresa espanyola acreditada per certificar urbanitzacions.
Un comparador d'habitatges
Una de les línies de recerca de l'empresa és la creació del Sustainable Property Expert (SPE),una app que ajudarà els que busquen un lloc per viure a comparar habitatges. Mitjançant un test amb preguntes sobre aspectes com els materials de construcció, accessibilitat, eficiència energètica i proximitat a serveis com transport públic i escoles, l'aplicació puntuarà el nivell d'eficiència en cadascuna de les tres potes i en el conjunt.
Jordi Castellano és també el coordinador del Màster Sostenibilitat i Gestió de l'edificació en el Sector Turístic que s'imparteix a la Universitat de Girona.
Un càlcul previ de la sostenibilitat