Europastry invertirà 40 milions i crearà 70 llocs de treball a la planta de Vallmoll
El pa Gran Reserva ha donat molt bons resultats a la companyia, que l'any passat va facturar 360 milions
«Ja hem invertit més de vint milions d'euros en aquesta planta i n'invertirem uns trenta més en la nova ampliació, l'any 2010.» Ho explicava ahir, Pere Gallès, mestre flequer, mentre acompanyava un ampli desplegament de periodistes i reporters gràfics a fer un recorregut per les instal·lacions més noves que Europastry ha fet operatives a la planta que té a Vallmoll, i on l'any 2008 va començar a elaborar el pa Gran Reserva que tant bons resultats ha donat a la companyia.
L'èxit d'aquest producte –pa rústic elaborat seguint el mètode de la triple fermentació– ha animat aquests empresaris a continuar apostant per la planta que la firma té a la comarca de l'Alt Camp, on actualment treballen unes tres-centes persones. La nova línia de producció que es crearà l'any vinent es traduirà en la creació d'entre seixanta i setanta nous llocs de treball i quan la planta estigui a ple rendiment Europastry, a Vallmoll, podria arribar als cinc-cents operaris, segons estimacions dels directius.
Pere Gallès, que també és el president d'Europastry, ha copiat un estil de fer pa idèntic al que ja practicaven el seu pare i el seu avi a Castellterçol, d'on és originària la família, i té molt clar que la crisi no pot aturar els projectes de futur: «Ara és més important que mai fer apostes estratègiques i nosaltres hem trobat un bon resultat en el pa Gran Reserva», afirmava Pere Gallès, mentre mostrava un magatzem frigorífic, automatitzat i amb capacitat per a 20.000 palets. En aquestes instal·lacions es produeixen 3.200 quilos de pa cada hora i 76.800 cada dia, i es realitzen regularment anàlisis orgàniques per assegurar les condicions sanitàries del producte, «tot i que la ultracongelació, ja n'és una garantia», diu Pere Gallès. El procés estalvia additius i conservants en un pa que «està elaborat amb aigua, farina, llevat i sal». Això sí, amb farina de blat que prové de França, els Estats Units i l'Estat espanyol, triada a consciència «perquè entre el trenta i el quaranta per cent del sabor del pa l'aporta la farina», sentencien els socis de Pere Gallès.
Els orígens i l'expansió
a.eEuropastry, que actualment té deu centres de producció a la península i un total de 2.600 treballadors, va facturar 360 milions d'euros l'any passat. Un 15 per cent de la seva facturació va provenir de l'exportació a una vintena de països que abracen des dels europeus fins als americans com ara Panamà o Costa Rica o els asiàtics, com el Japó. Europastry va ser fundada el 1987 per Pere Gallès, però els orígens de la companyia se situen a l'any 1963 quan es va posar en marxa una cadena de forns de pa que anys després tindria per nom El Molí Vell. El 1990 va obrir la primera línia automàtica de pa precuit a Barberà del Vallès i el 2002 va comprar Frida Alimentaria, un dels seus principals competidors. Europastry, que elabora una àmplia varietat de tipus de pa i productes de brioixeria, té més de 40.000 clients que engloben restaurants, flequers i gran superfícies.