Creix un 39% la superfície visada fins al mes de juny
El Col·legi Oficial d'Arquitectes avisa, però, que la xifra continua estant per sota de la “mínima normalitat”
Es reprenen sobretot grans obres aturades per la crisi a la demarcació de Barcelona
Malgrat que la superfície visada pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) durant la primera meitat de l'any ha crescut un 39%, la situació està lluny del que es podria considerar normal. Entre els mesos de gener i juny, la superfície visada a tot Catalunya –l'autoritzada per a la construcció imminent– va ser d'1.441.685 m², la qual cosa representa un increment interanual del 39% i del 15% si es compara amb el segon semestre del 2014. Però és que l'any 2007 aquesta xifra s'acostava als 25 milions de m², i era de 15 milions el 2008 i de més de 5 l'any 2009.
“Malgrat confirmar-se la tendència positiva, la superfície visada aquest semestre encara està a nivells baixíssims, i és similar per exemple a la del primer semestre del 2012, o encara molt més baixa que el primer semestre del 2011”, segons explicava ahir el degà del Col·legi d'Arquitectes, Lluís Comerón. Amb tot, és evident un lleu punt d'inflexió i un canvi de ritme cap a la millora, després d'haver caigut fins als nivells més baixos. Segons Comerón, però, aquest creixement “és més circumstancial que no pas estructural” i tot indica que fins al 2020 no s'assoliran els valors pròxims a exercicis com el del 1994.
De la superfície visada, pràcticament la meitat (47%) correspon a grans obres. Només una cinquena part de tota la superfície visada la concentraven un total de 13 projectes de més de 10.000 m² cadascun –entre ells, l'outlet de Viladecans, de 94.000 m²– i el col·legi ha visat 80 projectes de més de 3.000 m² de superfície.
Barcelona va a davant
Pel que fa a la distribució pel territori, la demarcació de Barcelona és la que té un creixement més important si es compara amb la resta; un creixement que es va iniciar en el primer semestre de l'any passat i que va ser encara més acusat durant la segona meitat del 2014. Són, doncs, Barcelona (amb un creixement del 68%) i la seva demarcació (amb un augment del 60% i més de 720.000 m²) les àrees que lideren el canvi de tendència en el sector.
Amb tot, el creixement també ha estat important a les Terres de l'Ebre, amb un increment del 21% el primer semestre de l'any en relació amb un any abans, i les pujades han estat del 18% a Tarragona i del 12% a Lleida, mentre que a Girona ha retrocedit de l'ordre del 9%.
A la capital catalana van créixer els projectes d'entre 3.000 i 10.000 m² així com els de dimensions majors. En canvi, a la demarcació de Girona van créixer els d'entre 3.000 i 10.000 m² però van baixar els majors, i a Tarragona se n'han visat de superiors a una superfície de 10.000 m². A Lleida han crescut en tots els formats.
L'obra nova també ha augmentat durant la primera meitat de l'any de l'ordre del 40%, i ha passat dels 600.000 m² a més d'un milió en relació amb un any abans, i la rehabilitació i
reforma ha augmentat uns 100.000 m². Quant al mercat de l'habitatge, manté
el seu creixement. Segons el col·legi, “si la crisi del
sector va provocar una caiguda més traumàtica de l'habitatge respecte al
no-habitatge, les dades
actuals ens fan pensar en una recuperació de l'habitatge, que creix més que el no-habitatge.”
Les demarcacions encara van a un ritme més lent
Malgrat que es nota un cert dinamisme en la construcció, el Col·legi d'Arquitectes explica que a les demarcacions de Girona, Tarragona, Lleida i l'Ebre el comportament és “encara molt estàtic”.
Cal un canvi estructural, segons el COAC
El Col·legi d'Arquitectes insisteix que les dades fan evident el que la institució ja demanava a principi d'any: que cal un canvi estructural per impulsar i orientar la recuperació del sector i de l'economia.
Projectes aturats que ara es reprenen
A Barcelona, un 25% de la superfície visada correspon a projectes que es van iniciar abans del 2011, fent evident que part del creixement és a causa de la represa de projectes antics que es van aturar.
La concentració no afavoreix el col·lectiu
Per al COAC, la concentració de creixement en pocs projectes grans fa que aquest gairebé no estigui repercutint ni a la majoria del col·lectiu d'arquitectes ni a d'altres professionals i empreses del sector.
Més de 2.700 habitatges nous visats en mig any
El nombre d'habitatges visats en el semestre ha estat de 2.753, un 48% més en relació amb un any abans i un 11% més en relació amb final del 2014, tot i que el nivell queda lluny del considerat normal.