Economia

XAVIER GARRIGA I BOADELLA

PASTISSER DE BANYOLES JUBILAT

“La nostra tortada té uns 170 anys”

La Tortada d'Ametlla de Banyoles és una marca registrada i la recepta original no ha sortit la família

La pastisseria Boadella va tancar el 2013, quan Xavier Garriga es va jubilar, i està pendent de traspàs

Molts premis
La Cambra de Comerç de Girona va concedir dos premis a la pastisseria Boadella: l'any 1988, per ser un establiment centenari –aleshores feia 140 anys– i, el 2007, per haver-se conservat més de 150 anys. A més, l'any 2002, la Generalitat els va reconèixer amb el premi a la tradició comercial.

Xavier Garriga és la cinquena generació d'una saga de pastissers de Banyoles coneguts per l'elaboració de les cansalades, Sant Marc i Sant Martirià, però sobretot per la tortada, un dolç que s'elabora a la família des de fa uns 170 anys, amb una recepta “única” i que “només es transmetrà quan es traspassi o es vengui el negoci” i que té registrat amb el nom de Tortada d'Ametlla de Banyoles.

Cent setanta anys són molts.
El primer full de contribucions que està guardat a l'arxiu comarcal data del 1846 i és la data més antiga que es coneix fins ara. Consta que el rebesavi va ser el fundador de la casa i no sabem quina edat tenia en aquells moments. Allà ja constava com a pastisser. A partir d'aleshores, hem passat cinc generacions.
Ara, el negoci és tancat, però la pastisseria Boadella és coneguda per les seves tortades.
Aquesta tortada la va crear el rebesavi, Vicenç Carreras. Tortada vol dir, genèricament, ‘bescuit', que se'n fan pertot arreu; la tortada de casa és un bescuit que substitueix la farina per ametlla. Però la tortada d'ametlla de Banyoles la va crear el rebesavi amb una fórmula pròpia que podem dir que, amb tants anys, s'ha arribat a convertir en les postres típiques de la comarca. El fundador va tenir tres fills i una filla. El gran, l'hereu, va continuar el negoci, que va acabar venent a la seva germana, la Carme, que, en casar-se amb Antoni Boadella, va donar lloc al canvi de nom: pastisseria Boadella antiga casa Carreras. A la família hi va haver una altra branca de pastissers, els Boix.
La seva tortada fa molts anys que està registrada?
Sí, l'avi va registrar la marca Tortada d'Ametlla de Banyoles, després ho va fer el pare i les últimes dècades, jo, com a titular del negoci. En tots aquests anys, no hem canviat la fórmula original del fundador fins a la meva jubilació, l'any 2013. I mai no direm que les nostres tortades són millors o pitjors que d'altres. Simplement, defensem que la nostra és original i que es fa des del 1846 amb la fórmula pròpia i exclusiva de Vicenç Carreras.
Vostè, ara, està jubilat i el negoci està tancat.
Sí. Vaig tancar el 2013 i, tot i que hi ha hagut molts pastissers reconeguts interessats a adquirir el negoci, la crisi ha provocat que, al final, encara no s'hagi pogut traspassar. També he tingut ofertes de gent que no són del sector, però vull deixar-ho a professionals que coneguin l'activitat. Sovint, encara m'atura gent de Banyoles que em repeteixen que ens troben a faltar perquè la tortada era el producte estrella de la casa i un dolç molt apreciat. Per això, quan traspassi o vengui el negoci, inclourem la recepta pròpia i exclusiva, els motlles i el dret d'explotació de la marca, com també ho faré amb les nostres cansalades [porcions de bescuit banyades amb glaça reial], amb els Sant Marc o els Sant Martirià si el professional que compra el negoci ho vol.
Així la recepta original no ha sortit mai de la família?
No. Mai. Per això no és cert que hàgim donat mai la recepta al cuiner Pere Arpa, com s'insinuava en un article que li vau fer en què deia que van aconseguir la recepta tradicional quan Boadella i Boix van tancar l'obrador. De receptes, n'hi ha moltes als llibres de pastisseria, però la nostra no la té ningú.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.