L'ampolla mig plena
Quan fa dos anys a Pau Torres li van diagnosticar ELA (esclerosi lateral amiotròfica), ell i la seva dona, la Gina, van haver de replantejar-se la seva vida. La parella va deixar enrere vuit anys de vida en comú a la Xina, a Shangai, on es van conèixer i on van néixer els seus dos fills -el Ferran i la Montse- i es van instal·lar a Catalunya.
Saber el que tenia, recorda el Pau, “va ser un cop molt dur”, però la parella no va llançar la tovallola. La primera ajuda va venir de la Fundació Miquel Valls i a través de la Fundació Prevent i Esade el Pau i la Gina van poder seguir un curs sobre emprenedoria que els va donar la base per posar la primera pedra de la seva nova vida. Així va néixer Ilusión+. Un projecte que a través de la distribució de vi de qualitat vol ajudar a la recerca en la lluita contra les malalties neurodegeneratives com l'ELA però també l'Alzheimer o l'esclerosi múltiple, i que tot just aquesta setmana ha celebrat la seva presentació oficial a l'escola de negocis on es va començar a gestar ara fa un any.
Curiosament, en Pau havia tingut el seu primer contacte amb el sector del vi uns anys abans, quan la DO Montsant s'hi havia posat en contacte interessada a explorar el mercat xinès. Per això, quan van començar a donar forma a la idea de l'emprenedoria social, el vi es va convertir ràpidament en el protagonista.
Ilusión+ comercialitza els seus productes a través de quatre etiquetes molt especials: Pau per al vi negre, Gina per al vi blanc, Ferran per al cava i Montse per al vi rosat. Tota una família de vi solidari que prové de cinc cellers de diferents DO catalanes, tot i que l'empresa ja negocia amb d'altres per replicar el seu model a altres territoris. “Ara ja comercialitzem a través del nostre web a tota la Península, però la idea és poder tancar acords amb productors i fundacions locals”, explica l'emprenedor.
A més Ilusión+ també aspira a replicar la seva activitat a altres països i en Pau confia que l'any que ve facin el primer salt a l'exterior, a Alemanya, els Estats Units o Mèxic, d'on és la Gina. A més estan en converses amb grans distribuïdors per fer créixer les vendes aquí i negocien amb més cellers per ampliar la producció. Una agenda plena d'objectius i reptes per a uns emprenedors amb molta motivació i suports, com el d'Oriol Segarra (Uriach), Ferran Centelles (exsommelier d'El Bulli) o Josep Roca (sommelier d'El Celler de Can Roca), entre d'altres. Per a aquest enginyer de 38 anys que fa uns anys va marxar cap a la Xina a treballar ara comença una segona aventura. Ho fa juntament amb la seva família i amb la il·lusió de contribuir amb el seu granet de sorra a la recerca d'una cura per a les malalties neurodegeneratives.