El sector del moble de la Sénia es recupera després de l'ajust
El nombre d'empreses fabricants s'ha reduït a la meitat, ara n'hi ha 48, i moltes han reorientat el negoci per mantenir les vendes
Els comerciants preveuen enguany un increment de la facturació d'un vuit per cent
El sector del moble de la Sénia comença a recuperar-se després d'anys de crisi, en què la meitat de les empreses fabricants han tancat les portes i s'han destruït centenars de llocs de treball. De les 90 empreses que formaven el Col·lectiu Empresarial del Moble de la Sénia (CEMS) en queden 48, i els 2.200 llocs de treball que generava el sector es limiten a 500. Ara, però, fa mesos ja que no es perden més llocs de treball ni tanquen fàbriques. “Les empreses han fet un esforç important i s'han reconvertit, s'han adaptat a les necessitats del mercat”, ha explicat el president del CEMS, Juan José Royo. Així, hi ha empreses que han modificat la seua producció i ara es dediquen a altres sectors, com la fabricació de mobles per a hotels en lloc del mobiliari per a la llar. “Recuperar el nombre d'empreses d'abans de la crisi és inviable, però les empreses que ho han superat continuaran endavant”, ha dit Royo. Tot i les reclamacions del sector al govern perquè posés en marxa un pla Renove que incentivés les vendes no se'n van sortir. També els comerciants del moble de la Sénia noten la recuperació i preveuen un increment de la facturació d'un 8% respecte a l'any passat. “La producció està alineada amb el que està passant a les botigues”, ha dit el president de la Federació de Comerciants de Mobles a la Sénia, Toni Estellé, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies. De les 41 botigues que hi havia abans de la crisi del moble, ara en queden 15, la qual cosa suposa que han tancat menys del 40% de metres quadrats d'exposicions. Per Estellé, han tancat els comerços menys competitius, petits, o que no oferien tan bon servei.
Durant l'any passat, les botigues de mobles ja van entrar en un període d'estabilització, tot i que constataven pujades i baixades molt pronunciades en les ventes en funció del mes. Ara els comerciants ja parlen de recuperació, però asseguren que no han fet res especial per augmentar el consum. “No hem anat a altres mercats”, ha especificat el president de la Federació de Comerciants de Mobles de la Sénia, que sí que ha reconegut que han rebut el mateix tipus de clients “però variant en els territoris”. “Ja no ve tanta gent de Barcelona, però més de Tarragona, de Saragossa o d'Andorra”, ha dit Estellé. En aquest sentit, els comerços s'han adaptat als clients d'altres procedències i s'han organitzat per desplaçar-se més lluny.
LA FRASE
La construcció torna a generar ocupació a l'Ebre
Les dades econòmiques del butlletí d'anàlisi de conjuntura local del segon trimestre del 2015, elaborat per la URV, sostenen que la recuperació econòmica iniciada fa uns mesos a les Terres de l'Ebre continua endavant. I, en aquest sentit, el director de la càtedra d'Economia Local i Regional del campus Terres de l'Ebre de la URV, Juan Antonio Duro, destaca el creixement de l'ocupació al sector de la construcció, que ha estat d'un 3,8%. “Fa uns mesos parlàvem de destrucció de llocs de treball, de gairebé el 20%”, ha dit Duro. També el sector de serveis ha crescut un 4,9% (l'hostaleria ho ha fet un 9,1%) i la indústria un 2,6%. Amb tot, Duro continua observant punts negres en aquest progrés: la qualitat dels llocs de treball oferts; el problema de l'atur de persones de més de 55 anys, que ja superen els 3.000 desocupats; i finalment, l'acumulació de desocupats amb més de 2 anys sense haver treballat, que ja representen el 29% del total. “Calen programes específics per recuperar aquesta gent al mercat laboral”, ha comentat Duro.
Pel que fa a l'afiliació a la Seguretat Social en el conjunt de les Terres de l'Ebre, ha crescut un 4,2% interanual, lleugerament per sobre de la mitjana catalana, arribant fins als 48.460 cotitzadors, és a dir, 1.950 més que ara fa un any. Aquest creixement s'ha produït sobretot en el règim general i en totes les comarques. Tot i això, destaca per segon trimestre consecutiu el Montsià amb un creixement del 4,7, i la Ribera d'Ebre, amb un 9,5%, novament pel notable increment de les activitats sanitàries a Móra d'Ebre, que pot atribuir-se a un factor estadístic. El nombre de persones enregistrades a l'atur ha baixat en totes les comarques ebrenques, tot i que de manera més accelerada al Montsià, amb una caiguda del 13,1%.