Economia

Investiguen les oliveres pròpies del Pallars

L'Associació de Productors d'Oli de la comarca utilitzarà l'estudi per aconseguir ser denominació d'origen

Tècnics de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han realitzat aquesta setmana tasques de prospecció al Pallars Jussà per identificar varietats d'olivera autòctones. L'objectiu és salvaguardar varietats locals en perill de desaparició. Antonia Ninot, investigador de l'IRTA, ha dit que han trobat unes deu varietats locals, xifra superior a l'esperada. Són resultats provisionals que s'hauran de confirmar al laboratori.

Els resultats d'aquest estudi ajudaran l'Associació de Productors d'Oli del Pallars a conservar aquestes varietats i aconseguir ser denominació d'origen. L'objectiu de l'associació és incrementar la producció d'oli i ampliar el mercat.

Antònia Ninot ha visitat diferents finques del Pallars Jussà on els pagesos l'han acompanyat i li han mostrat les oliveres més antigues de les seves finques. Ninot ha recollit mostres d'olives i fulles de cada varietat d'arbre, ha recollit el nom que li donen a cada població i ha geolocalitzat els arbres. En una segona fase tornarà a agafar mostres d'oli. Aquestes mostres es compararan al laboratori i s'intentarà desxifrar les varietats locals. Amb aquestes varietats es farà un estudi que serà d'ajuda als productors donat que donarà a conèixer les potencialitats de cadascuna. Ninot ha explicat que a l'IRTA la prospecció que fan al Pallars Jussà els serà de gran utilitat donat que no disposen de cap dada pel que fa a l'olivera d'aquesta comarca.

Algunes de les varietats que s'han identificat aquests dies al Pallars Jussà són: peramola, llargueta, carrelluda, negral, colomar, manzanal, rosal o verdal. Ara s'haurà d'analitzar si aquestes varietats corresponen a una varietat local o si es tracta d'una varietat d'una altra comarca però amb diferent nom.

Totes aquestes varietats s'han conservat per la voluntat dels pagesos de la zona. Josep de Bergua ha explicat que conserva varietats d'olivera que ja cultivaven els seus padrins. Bergua hi ha afegit que conserva molta varietat d'oliveres perquè “tenen un gran valor sentimental i representen un patrimoni per al territori”. Josep de Bergua elabora oli per al consum propi, però la voluntat de l'Associació de Productors d'Oli del Pallars, amb més de 40 socis, és que molts d'aquests productors facin un pas més i comencin a produir per comercialitzar. Jaume Badia, vicepresident de l'associació, ha explicat que un dels objectius és impulsar i fomentar la creació, la millora i el manteniment d'infraestructures de producció, embassat i distribució de l'oli del Pallars Jussà. Badia ha dit que a la comarca hi ha quatre molins que faciliten la producció de l'oli, però ha recordat que alguns d'aquests tenen infraestructures poc modernes, i que el reconeixement de qualitat afavorirà la valorització, la producció, la comercialització i el consum de l'oli.

Aquesta acció té el suport i el finançament del Servei d'Ocupació de Catalunya del Departament d'Empresa i Ocupació en el marc del projecte Treball a les set comarques i parteix d'una sol·licitud de l'Associació de Productors d'Oli del Pallars, constituïda la primavera passada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.