Tegust aposta per les infusions fetes amb producte català
L'empresa ha elaborat propostes tan originals com la del Girona FC, la ratafia i les Aromes de Montserrat
Dignificar el mon de les infusions és l'objectiu de Tegust, una empresa de Forallac fundada per un grup de socis i encapçalada per l'emprenedor gironí i creador de la primera infusió de ratafia, Josep Mascarós. Encara no fa un any que l'empresa està en funcionament i ja comercialitza 14 infusions “d'alta qualitat fetes amb plantes aromàtiques que han estat cultivades en territori català”. Són infusions “innovadores, tradicionals i exòtiques” que es poden trobar en establiments de restauració, màquines expenedores, supermercats, fires i botigues gurmet.
El Girona FC ja té infusió
Es poden trobar propostes tan originals com una infusió d'Aromes de Montserrat que “inspira el popular licor d'herbes del mateix nom, mitjançant un conveni de col·laboració exclusiu amb el monestir de Montserrat”, o una d'elaborada amb maduixa i xocolata blanca en homenatge als colors del Girona FC. Evidentment, Mascarós no podia deixar de banda la infusió de ratafia que el va donar a conèixer. N'ha posat dues al mercat: una que ha elaborat amb la fórmula original de Francesc Roquellas –localitzada a Santa Coloma el 1842–, la Rafafia 1842, i la que ha batejat amb el nom de Fórmula Original Pep Mascarós, que recupera la creació del gironí presentada l'any 2010, quan va rebre el premi a l'Emprenedor de l'Any, promogut pel Consell Comarcal del Baix Empordà.
En la carta de Tegust no hi podien faltar les infusions tradicionals de te verd, te vermell, roibos, te negre, fruites del bosc, digest, depur, relax, bàlsam, fresca o la tradicional de camamilla, elaborada amb plantes de Linyola.
La majoria dels ingredients per elaborar les infusions provenen del Parc de les Olors, una xarxa de productors locals que fan cultius ecològics de plantes aromàtiques i medicinals –actualment n'hi ha 19 en actiu–. Actualment Tegust no té una planta pròpia –preveu tenir-ne una de pròpia d'aquí a tres anys– i per això elabora al País Basc. L'encaix dels sobres s'encarrega al centre ocupacional i especial de treball Tramuntana de Palafrugell.
A la presentació de la nova empresa hi van assistir Pilar Comes, impulsora de la Xarxa dels Parcs de les Olors de Catalunya; Joan Martí, alcalde de Santa Coloma de Farners; Àlex Mases, alcalde de Linyola i productor de camamilla; Joan Quintana, director del Parc de les Olors de Girona; Delfí Geli, president del Girona FC, i Pere Cañigueral, director del centre ocupacional i especial de treball Tramuntana.