Les empreses de l'Ebre incrementen la producció
Un 48% dels 122 empresaris enquestats per la URV sostenen que el primer semestre del 2015 han produït més
Hi ha escepticisme respecte al manteniment de la tendència positiva en el futur
La producció de les empreses de les Terres de l'Ebre s'ha incrementat durant el primer trimestre del 2015. Així ho conclou el primer índex de clima empresarial ebrenc elaborat per la càtedra d'economia local i regional del campus de l'Ebre de la URV. Concretament, la producció ha obtingut un índex del 2,54 (l'índex 1 indica una disminució; el 2, un manteniment, i el 3, un augment), segons l'enquesta qualitativa efectuada a 122 empreses de les comarques ebrenques.
Per sectors, el primari i el de serveis són els que més assenyalen aquest creixement de la producció. Amb tot, els empresaris no pensen que la tendència de creixement de la producció es mantindrà aquest segon semestre i l'índex es rebaixa fins a l'1,99, ja que un 64% de les empreses enquestades sostenen que la producció es mantindrà; un 18,8%, que augmentarà, i un 17,2%, que disminuirà. “Els empresaris són escèptics respecte a l'evolució en el futur immediat, potser pel moment d'incertesa actual”, va explicar el coordinador de l'enquesta i professor de la URV, Pau Galiana.
També l'ocupació s'ha incrementat durant el primer semestre de l'any, amb un índex del 2,35. Però els empresaris ebrencs tornen a mostrar-se pessimistes quan se'ls pregunta per l'evolució futura i rebaixen l'índex a l'1,92 en el segon semestre de l'any. En aquest cas, només un 14,1% dels enquestats indiquen que creixerà l'ocupació, mentre que un 23,4% mantenen que disminuirà i un 62,5% que es mantindrà. “Les expectatives sempre depenen de l'estat d'ànim, en el pròxim índex podrem concretar si la previsió dels empresaris ha estat encertada o no”, va comentar el director de la càtedra d'economia local i regional, Juan Antonio Duro. L'índex del clima empresarial es tornarà a fer el febrer del 2016.
Preus a l'alça
Pel que fa als preus de venda, han tingut un comportament a l'alça, encara que lleuger, amb un índex de 2,16. Destaca el bon comportament del preu en l'agricultura, tot i que la previsió d'increment també és moderada en aquest cas. Quant a la competitivitat de les empreses, el comportament és diferent en funció de l'entorn. Així, les empreses que es belluguen en l'entorn català consideren que la competitivitat ha millorat, mentre que les que ho fan al mercat estatal sostenen que s'ha mantingut. En canvi, les empreses que tenen relacions comercials internacionals (un 36% de la mostra) mantenen que han perdut competitivitat tant en l'àmbit europeu com fora d'Europa.