Els productors d'oli de Maials demanen més regadius
Confien que s'ampliï el Segrià Sud i poder rebre aviat aigua del Segarra-Garrigues, per tenir reg de suport en cas de sequera
Un centenar d'expositors participen en el certamen del sector de la temporada i
Els productors d'oli de Maials (Segrià) reivindiquen al govern que segueixi invertint en regadius per assegurar la producció en cas de sequera. En concret, confien que s'ampliï el Segrià Sud i que, ben aviat, puguin rebre l'aigua del Segarra-Garrigues. La demanda la van traslladar, ahir, al conseller d'Agricultura en funcions, Jordi Ciuraneta, que va inaugurar la 18a Fira de l'Oli Verd de la població, que reuneix un centenar d'expositors.
Segons el president de la cooperativa de Maials, Josep Segura, aquest any la producció prevista és d'entre 700 i 800 tones d'oli, un 30% menys que l'any passat, quan es van vorejar les mil tones. Aquest descens s'explica per la sequera de l'estiu i també per les pluges intenses de principis d'aquest mes, que van provocar la caiguda de moltes olives. El percentatge de caiguda de la producció a la cooperativa de Maials és el que s'espera aquesta temporada en el conjunt de la DO. Hi haurà menys quantitat d'oli que l'any passat, però es pagarà més car. El preu augmenta en uns 20 cèntims el litre, de manera que passa de 4 euros a 4,20.
En tot cas, per evitar que la manca de pluges afecti la collita, molts pagesos estan invertint per instal·lar reg de suport a les finques. Actualment, de les 5.000 hectàrees d'oliveres que tenen els prop de 800 socis de la cooperativa de Maials, aproximadament el 40% ja tenen reg de suport. Representen el 40% de la superfície però el 60% de la producció, fet que demostra, segons Segura, que la inversió val la pena.
El conseller va afirmar que “no hi ha una estratègia alimentària sense una estratègia d'aigua, per tant s'ha de vincular una amb l'altra, i més en un territori com aquest, amb una pluviometria molt baixa”. Ciuraneta va remarcar el paper dels regs de suport per estabilitzar la producció i, per tant, els ingressos dels pagesos, però també per garantir que el gust sigui homogeni, “perquè els paladars cada vegada més exigents no notin aquestes variabilitats que hi pot haver quan l'oliva ha patit sequera”.
La 18a Fira de l'Oli Verd de Maials obre la temporada de certàmens dedicats al sector a les comarques de Lleida. Al recinte firal no només es pot comprar oli verge extra, sinó també productes autòctons com ara les orelletes o la truita d'ametlla.