Economia

El jutjat tanca la instrucció del cas de la cooperativa de l'Aldea amb 18 imputats

L'exgerent Daniel Ferré és l'únic que podria ser responsable de set delictes diferents

L'entitat Bankia també es considera responsable de la fallida

La titular del jutjat d'instrucció número 1 de Tortosa té el cas de la fallida de la Cooperativa Agrícola de l'Aldea en la fase final d'instrucció i ha decidit obrir procediment abreujat, demanant a les parts que prenguin posició en la causa. En una interlocutòria del passat 23 d'octubre, a la qual ha tingut accés l'ACN, la jutgessa concreta les imputacions a un total de 17 persones i a l'entitat Bankia per set delictes diferents. Només una persona, l'exgerent Daniel Ferré, està imputat com a suposat autor dels set delictes: societari, falsedat documental, insolvència punible, alçament de béns, simulació de contracte, cobrament indegut de subvencions i apropiació indeguda.

La jutgessa decideix, així, continuar les diligències prèvies com a procediment abreujat i demana a la fiscalia i a les acusacions personades que sol·licitin l'obertura de judici oral formulant escrit d'acusació o el sobreseïment de la causa o, excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries. Sobre un possible delicte societari, la jutgessa imputa l'exgerent Daniel Ferré, i Mercè Benito, responsable de la comptabilitat de la cooperativa, com a autors. També com a cooperadors necessaris o autors materials, l'expresident de la cooperativa, José Fernando Falcó; el secretari, José Benito Montoliu, i el tresorer, Juan Gilabert Escurriola. També imputa un delicte de falsedat documental a l'exgerent, a més de sis empresaris proveïdors de la cooperativa: Josu Serna, David i Xavier Casas, Francisco Javier García Vivo, María Teresa Melquiades i Juan Antonio Rius. En el relat, la jutgessa detalla que es va alterar la partida de l'immobilitzat de la cooperativa a partir de generar unes factures falses amb determinades empreses.

La jutgessa també destaca com a irregularitat la revaloració d'actius, especialment un immoble donat pel Departament d'Agricultura, l'any 1999, i que Ferré va sobrevalorar. Per la magistrada, els “defectes” comptables no eren “simples errors”, sinó “irregularitats orquestrades” per simular un major actiu i passiu en la societat i, fins i tot, “aparentar beneficis”, quan la producció real de l'activitat provocava pèrdues.

D'altra banda, la jutgessa imputa a l'exgerent i el llavors director de la secció de crèdit, Enric Sabaté, un delicte d'insolvència punible. I, juntament amb el director i la subdirectora de l'oficina de Bankia a Amposta, a Antonio Fornós i Manuela Buera, i també a la mateixa entitat financera Bankia, se'ls imputa un delicte d'apropiació indeguda.

LA XIFRA

4,5
milions
d'euros dels socis de la cooperativa de l'Aldea continuen entrampats des del bloqueig de comptes el 2011.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia