REE invertirà a Catalunya 476 milions fins al 2020 en l'optimització de la xarxa
La planificació està orientada a augmentar la capacitat i modernitzar la xarxa de transport d'electricitat
Garanteix la seguretat del subministrament
Red Eléctrica de España (REE) ha presentat la planificació de la xarxa de transport d'electricitat per al període 2015-2020, durant el qual preveu una inversió de 476 milions a Catalunya, d'un total de 4.425 milions destinats a tot l'Estat. “Es tracta d'una planificació absolutament vinculant. Això significa que no podem deixar de fer res del que hi figura i que si hem de modificar algun element, ho hem de comunicar al Ministeri d'Indústria”, assegura Lluís Pinós, delegat regional de l'empresa a Catalunya. Gran part d'aquestes inversions està destinada a garantir la seguretat del subministrament elèctric, la modernització de la xarxa i l'augment de capacitat. Després de les actuacions previstes en aquest període de sis anys, “Catalunya tindrà les seves necessitats prou cobertes”, afirma Pinós.
És el Ministeri d'Indústria qui elabora la planificació de la xarxa de transport d'electricitat, amb la participació de les autonomies, l'operador del sistema elèctric, la Comisión Nacional de los Mercados i la Competencia (CNMC) i el Ministeri de Medi Ambient. Un cop definit el pla, que sempre abraça períodes de sis anys, l'ha d'aprovar el govern espanyol després d'haver passat pel Congrés. REE, com a transportista d'energia i operador del sistema, té la responsabilitat de desenvolupar una xarxa segura, eficient i sostenible.
A Catalunya, la planificació de la companyia comprèn cinc actuacions: millorar la qualitat del subministrament a l'entorn de la zona metropolitana de Barcelona; augmentar la capacitat a la zona del Pirineu i al sud de Catalunya, per reduir restriccions tècniques del sistema, el mateix objectiu de les actuacions projectades al nou eix Mangraners-Begues i al d'Aragó-Vandellòs; i la construcció de subestacions noves a Girona, per donar suport a la demanda d'electricitat. D'altra banda, a l'octubre passat va quedar acabada la interconnexió internacional Santa Llogaia-Baixàs (Catalunya del Nord).
“A Catalunya han previst fer 19 noves subestacions o ampliacions de subestacions, vuit de les quals se situaran a Barcelona i la seva àrea metropolitana: cinc, de 220 kV, a Can Jardí, Viladecans, Facultats, Cerdà, Guixeres i TransBadalona; i dues de 400 kV, a Gramenet i Desvern, amb l'objectiu d'augmentar la capacitat”, explica Pinós. La resta d'actuacions estan dirigides bàsicament a millorar la qualitat i la seguretat del subministrament.
Segons el delegat regional de REE, “al Pirineu es faran repotenciacions de les línies, que farà augmentar més d'un 40% la capacitat de la xarxa, mentre que a l'eix Mangraners-Begues es posa tot nou, es milloren alguns punts del traçat i també s'augmenta la capacitat”. El pla també preveu el reforç de la línia de 220 kV –que uneix Lleida amb Barcelona– a través del nou eix de doble circuit Mangraners-Begues, de l'eix de 220kV Barcelona- Girona i un augment de la capacitat de la subestació Isona de 400/220 kV.
Més enllà del 2020
“Per primera vegada, una planificació de REE inclou un annex per a actuacions més enllà del 2020, no comptabilitzades a nivell econòmic però que s'han d'iniciar abans no passin els sis anys, perquè no ens podem aturar”, comenta Pinós. Aquest annex preveu un eix en doble circuit de 400 kV Gramanet-Desvern i el desenvolupament d'un de 220 kV a Desvern; l'eix des de Vic fins a una subestació que entronqui amb la línia Pierola-Vandellós, de 400 kV; una nova subestació a Valldonzella, de 220 kV, que s'uneixi a Desvern i Urgell; l'enllaç en doble circuit de 220 kV Adrall-Frontera d'Andorra; l'enllaç en 400 kV amb Aragó (eix Aragó-Péñalba-Isona) i el de Tarragona amb el sud d'Aragó en doble circuit 400/220 kV.
Aquestes actuacions de futur, que no són vinculants, tenen l'objectiu d'augmentar la seguretat de subministrament al territori, millorar la xarxa, fer front als possibles augments de demanda, incrementar les interconnexions internacionals i donar sortida a la generació d'energia sobrant que es genera a Catalunya.