La Cooperativa de Cambrils té un forat de 9,5 milions
Després del tancament de la seva secció de crèdit, s'havia establert un termini aproximat de dos mesos per tal que els socis traspassessin els seus comptes a altres entitats financeres
Tots els socis de la Cooperativa Agrícola de Cambrils que ahir van passar per l'oficina del carrer del Sindicat a la vila es van trobar amb les portes tancades i sense poder cap tipus de gestió. Poc després, i encapçalats per l'adjunt a la direcció general del consell rector de l'entitat, Xavier Mas, els directius van explicar que aquesta té manca de liquiditat i van reconèixer que la secció de crèdit presenta un forat de 9,5 milions d'euros dels 32 d'actius dels quals disposa la cooperativa, 28 en dipòsits a termini i 4,5 en comptes corrents i llibretes.
Comptes bloquejats
Durant tot el matí, els Mossos d'Esquadra i la policia local van organitzar un dispositiu de seguretat per recollir les denúncies dels clients a l'accés de l'oficina. La causa del tancament d'aquesta, segons es va indicar a la roda de premsa, va ser la impossibilitat de disposar dels 4,5 milions amb els quals es pretenien cobrir els comptes corrents i els dipòsits dels clients.
Actualment, tant els comptes corrents com les llibretes i dipòsits resten bloquejats. Mas va indicar, a més, que l'entitat es troba en situació preconcursal. Des de fa un parell de setmanes, a l'oficina de la Caixa Agrària ja s'ha estat informant als clients del tancament d'aquesta a finals d'any. El tancament de la secció de crèdit de la Cooperativa anunciat dies enrere s'havia d'allargar durant els mesos de gener i febrer de l'any vinent amb l'objectiu que tots els seus clients tinguessin el temps suficient per poder retirar els fons o traspassar-los a altres entitats financeres. A l'assemblea general extraordinària també s'hi va aprovar una ampliació del capital social de l'entitat a través d'una sèrie d'aportacions obligatòries, d'entre 500 i fins als 7.500 euros segons la seva facturació, per als seus prop de 400 socis. Per als directius de la junta directiva també es va establir que cadascun d'ells realitzaria una aportació de 50.000 euros.
Sobre les aportacions de capital, els responsables de l'entitat cambrilenca van apuntar que la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya els havia garantit 10 milions d'euros per evitar la fallida de l'entitat. Malgrat que aquesta partida va ser aprovada, no s'ha executat. A més, la Cooperativa encara necessita 4,5 milions més i, segons es va assenyalar a la compareixença d'ahir, la Generalitat va comunicar a l'entitat que no pot fer front a la demanda.
Treballadors i govern
Posteriorment a la intervenció dels responsables de la Cooperativa, van ser els treballadors de l'entitat els qui van voler valorar la crisi que els afecta. En representació del seu comitè d'empresa, Josep M. Ferrando va dir que en tot moment se'ls havia assegurat que els dipòsits estaven garantits i va lamentar la manca d'informació per part dels directius de la Cooperativa cambrilenca. Actualment, la plantilla de l'entitat està formada per unes 45 persones, distribuïdes entre el personal de les oficines de la Caixa Agrària i el de la Cooperativa.
La Generalitat va fer pública la seva posició en un comunicat recordant que els òrgans de govern de la Cooperativa “van apostar per l'externalització de la secció de crèdit amb el traspàs a una entitat bancària i la continuïtat de l'activitat agrària”. Així, es va dissenyar un pla d'actuació que va ser aprovat a l'assemblea de finals d'agost que girava entorn al traspàs de la cartera creditícia a una entitat bancària, la venda d'immobles de la Cooperativa i les aportacions dels socis productors.
El govern va destacar que “per tal de facilitar l'execució del pla, es van autoritzar dos avals, un amb vigència al 2014 i un altre per al 2015”. La formalització d'aquests avals, segons la Generalitat, “estava subjecta a l'externalització de la secció de crèdit, provada l'any 2014, i que no ha culminat”. Al mateix temps, el govern assegura que “amb els actius de què disposa, amb el temps i una gestió acurada”, la Cooperativa podrà realitzar “el retorn ordenat dels dipòsits”.
Compareixença
D'altra banda, la diputada cambrilenca de Catalunya sí que es pot, Hortènsia Grau, va demanar la compareixença urgent dels consellers d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, i del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en sessió parlamentària per tal que expliquin els motius que han causat la fallida de la Cooperativa de Cambrils, que afecta uns 1.500 impositors d'aquesta. Es dóna el cas, a més, que Grau ja va tenir un destacat paper en el cas de la fallida de la Cooperativa de l'Aldea. L'esmentada compareixença dels consellers podria tenir lloc la setmana vinent si s'aprova al Parlament tal com demana la diputada ecosocialista.
LA XIFRA
La fallida de la Cooperativa de l'Aldea, el precedent
El cas de la Cooperativa de Cambrils no és el primer en què una entitat agrícola del país fa fallida. L'any 2011, la competència en el mercat financer va posar fi a la Cooperativa de l'Aldea (Baix Ebre), que es va declarar en fallida després de veure com la seva secció de crèdit es quedava descapitalitzada. A això se li va haver d'afegir la inversió realitzada per la cooperativa en uns terrenys per incrementar la producció dels socis, fet que la va deixar sense capital. La conseqüència d'aquella crisi va ser que 3.000 impositors no van poder disposar dels seus diners durant un temps. Actualment, 300 impositors segueixen sense recuperar una quantitat propera als 4,6 milions en estalvis.
Un any enrere, el jutjat d'instrucció número 1 de Tortosa va imputar Bankia per presumpta apropiació indeguda. Per la causa de la fallida de la cooperativa encara continuen imputats l'exgerent de l'entitat Daniel Ferré, la seva exdona i una sèrie d'empresaris i proveïdors, entre d'altres.