El 72% de la pime industrial preveu créixer aquest any
La majoria espera incrementar les exportacions i les inversions durant aquest exercici, segons una enquesta de Pimec
El 34% incrementarà la plantilla, per sota del 41% que ho va fer el 2015
L'optimisme domina entre les pimes del sector industrial. Així, el 72,3% de les 400 empreses que han participat en una enquesta sobre la situació del sector feta per Pimec i presentada ahir, preveu que el 2016 els portarà un increment de la seva activitat. Tan sols un 6,1% pensa que enguany el seu negoci anirà pitjor, i un 21'6% preveu que es mantingui. Aquest optimisme recull la tendència ja positiva amb què s'ha tancat el 2015. Segons l'enquesta, durant l'any passat el 60,1% de les pimes industrials van incrementar les vendes, mentre que només un 19,8% les va reduir, una radiografia que per al director de l'Observatori de la Pimec, Modest Guinjoan, “es correspon amb el que ens indiquen les dades de l'entorn macroeconòmic”.
Símptoma d'aquesta millora és també l'increment de les inversions. El 75,1% en va fer durant l'any passat, sobretot per incrementar la seva capacitat de producció i per augmentar la seva productivitat, “i això és un molt bon indicador de la millora de la competitivitat d'aquestes pimes”, va destacar Guinjoan. Així, el 84,8% va destinar part d'aquestes inversions a la compra de maquinària.
Per a aquest 2016 l'esforç inversor es consolidarà. El 42,8% de les pimes industrials preveu incrementar aquestes aportacions, i un 42,3% les mantindrà, mentre que tan sols el 14,9% afirma que les reduirà.
L'enquesta de Pimec també posa de manifest l'esforç d'internacionalització que ha fet la pime industrial catalana. En aquest sentit, el president de la patronal, Josep González, destacava que “no podem oblidar que venim de vuit anys de crisi i d'un consum intern molt baix, i podem dir que els empresaris han fet els deures d'anar cap a fora”.
Això es tradueix en què en l'exercici anterior el 55,3% de les pimes va incrementar les seves vendes a l'exterior, i un percentatge similar, el 52,2%, preveu fer créixer aquesta facturació a l'exterior en el present exercici. De fet, només un 4,8% de les empreses preveuen vendre menys a fora aquest any.
El mercat espanyol
Aquest increment de les exportacions està canviant el mapa de destinacions de les vendes d'aquestes empreses. Avui els mercats exteriors ja tenen un pes superior del que té el mercat espanyol (un 31,9% enfront d'un 25,2%). Amb tot, les exportacions encara es concentren sobretot als països de la zona euro (un 21,3%), mentre que la resta del món encara té un pes relativament petit (10,6%). Aquesta fotografia, però, contrasta amb la que presenta el conjunt de l'economia catalana, ja que s'hi inclouen les empreses del sector serveis, el 60% de les vendes es concentren a Catalunya i només el 21% es destinen a l'exportació.
També l'ocupació presenta un saldo positiu. El 41,2% de les pimes industrials van incrementar la seva plantilla l'any passat, i només un 13,9% la va reduir. L'ocupació global al sector va créixer un 2,4%. Aquesta tendència es replicarà al llarg d'aquest exercici, tot i que les dades de l'enquesta mostren una certa desacceleració en la capacitat per generar nous llocs de treball. Així, el percentatge de pimes que preveuen contractacions es redueix al 34,2%, si bé un 60,4% estima que les mantindrà i només el 5,4% declara la seva intenció de reduir la plantilla. “Si tenim en compte que les previsions en inversions i exportacions són estables, és lògic que les plantilles també ho siguin”, va assegurar González. En tot cas, el president de l'organització empresarial va valorar per sobre de tot que “el saldo en ocupació serà positiu”.
LES XIFRES
Els empresaris catalans i la seva “italianització”
L'economia va bé a pesar de la política, “perquè els empresaris fan la seva feina malgrat la política, l'economia està per damunt dels sidrals que hem tingut aquest any”, explicava ahir el president de la Pimec, Josep González. Per això González parla d'una certa “italianització dels empresaris”, perquè aquests van endavant sense fixar-se gaire en el complicat entorn polític, a l'estil del teixit empresarial del país alpí, tan acostumat als fulletons polítics i als problemes de governabilitat per la fragmentació de l'arc parlamentari. “Malgrat la política, les coses han anat bé”, deia el president de la patronal de les pimes. Però a pesar que l'empresariat fa la seva sense deixar-se frenar per la política, González no dissimulava ahir la seva satisfacció per l'acord rubricat per Junts pel Sí i la CUP que permet la formació d'un nou govern amb el gironí Carles Puigdemont al capdavant. “Molt de temps sense govern hauria pogut tenir conseqüències”, va apuntar González en una trobada amb la premsa.
D'altra banda, el president de la Pimec va destacar la intenció d'arribar fins al Tribunal Suprem en la lluita per evitar que Fepime mantingui la condició d'entitat més representativa.